Dacian Cioloș începe negocierile pentru formarea noului Guvern. Când are loc prima întâlnire și cine va participa

12 octombrie 2021 12:45   Național
Ultima actualizare:

Premierul desemnat Dacian Cioloș se întâlnește miercuri, 13 octombrie, cu liderii PNL, UDMR și cei ai minoritîților naționale în încercarea de a obține o majoritate pentru formarea noului Guvern. Echipa de negociere a USR va fi formată din Dan Barna, Anca Dragu, Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu şi Ionuţ Moşteanu.

Premierul desemnat, Dacian Cioloș, a anunțat că va avea o primă discuție cu liderii PNL, UDMR și ai minorităților naționale miercuri seara, după ședința Guvernului. 

Dacian Cioloș, despre jocurile politice și momentul adevărului 

Premierul propus de Klaus Iohannis a afirmat că „cel mai probabil, o primă întâlnire o vom organiza mâine (miercuri - n.r.), pentru că am înțeles că PNL va avea în seara asta un Birou Politic pentru a discuta un eventual mandat. Știu că, de multe ,în politica din România astfel de mișcări sunt văzute ca jocuri politicianiste, capcane, sau uneori sunt jucate populist. Noi ne-am asumat însă acest rol pentru că eu cred că e și un moment al adevărului. Suntem într-o perioadă de criză și în astfel de momente politicienii trebuie să-și asume responsabilitatea”, a spus Cioloș.

Cioloș are 10 zile la dispoziție să formeze un Guvern cu care să vină în Parlament

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni, după consultările de la Palatul Cotroceni, că a decis să îl desemneze pe liderul USR Dacian Cioloș pentru funcția de prim-ministru, după căderea guvernului PNL condus de Florin Cîţu, în urma moţiunii de cenzură adoptate săptămâna trecută în Parlament.

Dacian Cioloș are la dispoziție, potrivit Constituției, 10 zile pentru a obține cele 234 de voturi minimum necesare pentru a obține votul de încredere în Parlament. În cazul în care nu va reuși acest lucru, poate să-și depună mandatul de premier desemnat, anunțând eșecul formării majorității, sau poate să se prezinte în fața Parlamentului, pentru a fi respins prin vot.

Mai multe