Dan Şova, pus sub control judiciar pentru fals în înscrisuri, evaziune şi spălare de bani
Senatorul Dan Şova a fost pus sub control judiciar, pentru 17 fapte de fals în înscrisuri, evaziune şi spălare de bani, acesta având interdicţie să părăsească ţara şi să comunice cu mai multe persoane vizate în aceeaşi anchetă, informează Mediafax.
Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile, începând din 5 iunie, față de Dan Coman Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii", în prezent senator, în dosarul privind acte asimilate corupției săvârșite la companiile energetice Turceni și Rovinari, în legătură cu încheierea unor contracte de asistență juridică.
Faptele pentru care Dan Şova a fost pus sub control judiciar sunt fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani, se arată într-un comunicat de presă al DNA, citat de Mediafax.
Interdicţii pentru Dan Şova
În perioada în care se află sub control judiciar, Dan Şova are interdicţie să părăsească ţara fără încuviinţarea procurorilor şi să se apropie sau că comunice, direct sau indirect, cu mai multe persoane menţionate de anchetatori în ordonanţa de dispunere a măsurii preventive.
De asemenea, Dan Şova este obligat să se prezinte la poliţie în zilele care vor fi stabilite prin programul de supraveghere, dar şi la procurori şi în faţa instanţei, ori de câte ori este chemat, precum şi să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa.
Dan Şova, autosuspendat din PSD din cauza verificărilor procurorilor anticorupţie, a fost vineri la DNA, unde procurorii i-au adus la cunoştinţă calitățile procesuale și acuzațiile.
În aceeaşi cauză, Dan Şova este urmărit penal şi pentru trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, fapte care i-au fost aduse la cunoştinţă în martie. În cazul acestor fapte, procurorii anticorupţie au solicitat Senatului încuviinţarea reţinererii şi arestării preventive a lui Dan Şova, însă cererea a fost respinsă de plenul Senatului, comunicarea oficială fiind primită de DNA în 4 iunie.
Victor Ponta, urmărit penal
În acelaşi dosar, premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care a fost avocat.
Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia lui Ponta, dar acesta a refuzat, motivând că doar parlamentul poate să-l demită.