Datoria Guvernului. Câți bani le-a dat Ministerul de Finanțe șoferilor pentru taxa auto

6 iunie 2019 13:23   Național
Ultima actualizare:

Toți românii care au plătit taxa auto trebuie să primească banii înapoi. Sumele au fost achitate pe rând, de-a lungul timpului, iar ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat că ANAF a mai plătit o tranșă zilele trecute și că sumele vor intra în conturile șoferilor săptămâna viitoare.

700 de milioane de lei au plecat, în perioada 3 - 5 iunie, către 420.000 de șoferi, din întreaga țară, care au plătit taxa auto la înmatricularea mașinilor.

Sumele reprezentă taxele achitate de aceştia în intervalul 1 ianuarie 2007 - 31 ianuarie 2017, au transmis reprezentanții ANAF.

Din suma totală, 67.625.171 lei au plecat către 51.003 bucureșteni, iar 46.711.938 lei către 38.382 ilfoveni.

Banii ajung în conturile șoferilor săptămâna viitoare

”Banii au fost transferați în urma unei Hotărâri de Guvern direct în conturile Fondului de mediu pentru restituirea taxei auto și luni sau marți vor ajunge în conturile românilor”, a transmis ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.

Măsura disperată vine după ce statul nu şi-a onorat obligaţiile faţă de şoferii care au depus cereri în ultimii 11 ani, iar acum oficialii europeni au ameninţat cu măsuri de infringement.

Cei care au aşteptat ani la rândul pentru a-şi primi sumele înapoi spun că se simt batjocoriţi. Și asta pentru că, deși li s-a înapoiat taxa, nu li s-a calculat și dobânda.

Teoretic, oamenii ar trebui să primească în acelaşi timp şi taxa şi dobânda aferentă, adică 0,02% pentru fiecare zi în care banii au stat în visteria statului.

Termenele de plată, amânate până la 1 iulie

636.000 dintre românii care au plătit taxa înainte de 2013 au primit banii în cont. Cei care au plătit taxa după 2013 încă mai așteaptă sumele restante.

Spre exemplu, șoferii care urmau să primească contravaloarea taxei auto în septembrie 2018 au fost amânaţi la plată până la 1 iulie 2019.

Guvernul a stabilit să prelungească perioada de restituire fie că vorbim despre taxa specială auto, despre cea pe poluare ori despre cea pentru emisiile poluante.

Asta înseamnă că titularii îşi vor primi banii înapoi cu o întârziere de până la o jumătate de an faţă de termenul iniţial. Iar în cazul timbrului de mediu, termenul de restituire a fost extins cu trei luni.

În cei 11 ani de la prima taxă auto, s-ar fi plătit acest bir pentru un milion de maşini.

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/banii-pentru-taxa-auto-se-dau-pana-luna-iunie

https://www.click.ro/news/national/ce-dobanda-primiti-la-restituirea-taxelor-auto

Mai multe