David Turturean a câștigat medalia de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie

14 octombrie 2018 10:30   Național
Ultima actualizare:

David Turturean, un adolescent de 16 ani din Suceava, elev în clasa a X-A la Colegiul Național "Ștefan cel Mare", a câștigat medalia de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie, care s-a desfășurat în Sri Lanka și la care au luat parte 83 de concurenți.

După ce Ministerul Educației a susținut că nu-l poate ajuta cu bani să ajungă la olimpiadă, mai mulți oameni cu suflet au donat pentru David, pentru a se putea strânge suma de 4.000 de euro, necesară deplasării în Asia. Acesta s-a calificat la două concursuri internaționale: Olimpiada Internaţională de Astronomie din Sri Lanka şi Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din China, iar elevul sucevean a reușit să-și adjudece cea mai strălucitoare medalie la cel dintâi eveniment.

Verișoara lui David Turturean a povestit pe Facebook momentele emoționante din seara premierei, în care adolescentul de 16 ani s-a evidențiat în grupul de 83 de participanți din 22 de țări.

Ce răspuns a primit mama lui David de la Ministerul Educației

„Mi s-a răspuns că ei nu subvenţionează excursii. Am fost tratată ca şi cum aş cerşi ceva. Din păcate, aceasta este ţara în care trăim. Aş avea o întrebare pentru reprezentanţii autorităţilor locale, au avut în familie un olimpic internaţional?! Ştie cineva cât munceşte un astfel de copil?! Mi-e greaţă de toată situaţia creată. Domnul inspector de Astronomie, profesorul Petru Crăciun, s-a luptat ca un tată pentru David şi a încercat să obţină redirecţionarea unor fonduri de la Inspectoratul Şcolar care au rămas necheltuite la alte discipline, dar i s-a răspuns că nu există temeiul legal pentru aşa ceva. David va pleca în China, nici nu pot concepe altfel. Bunica sa i-a dat 200 de dolari din pensia ei de la CAP, rudele, vecinii, toţi au sărit să ne ajute, mai puţin autorităţile, care mi-au jignit copilul. Nu vreau să consider că am o problemă ci doar o încercare pe care o vom depăşi”, a declarat Elena Turturean, mama lui David. 

Mai multe