De când o apără un scut şi vaca-i liniştită la păscut

12 mai 2016 18:37   Național
Ultima actualizare:

Sistemul de apărare care ne-a învrăjbit cu ruşii e gata să ne protejeze de furia statelor din afara zonei euro-atlantice. Scutul anti-rachetă de la Deveselu a primit, joi (12 mai), certificatul de naştere, după 6 ani de lucrări asidue.

În orice limbă ai rosti „Deveselu”, se pronunţă la fel. Minuscula aşezare din judeţul Olt a devenit punct militar strategic pentru statele din Organizaţia Atlanticului de Nord. Baza militară de aici, în prezent aflată sub tutela SUA, va fi predată NATO pentru a-şi intra în rol. Misiunea ei este să anihileze orice ameninţare venită pe calea aerului din partea ţărilor agresive din Orientul Mijlociu ori Îndepărtat.

Joi (12 mai), la ora 12.00, baza militară româno-americană a devenit operaţională. Scutul anti-rachetă este dotat cu un sistem ultraperformant de senzori şi radare, capabil să detecteze orice rachetă balistică, nu şi nucleară, cu rază de acţiune mică sau medie, lansată de pe teritorii inamice. Din momentul detectării, senzorii urmăresc traiectoria rachetei şi stabilesc dacă aceasta reprezintă o ameninţare pentru statele membre NATO. Dacă se confirmă, centrul de comandă intră în alertă şi sunt lansate „rachete” de interceptare pentru doborârea echipamentelor agresive. Distrugerea acestora se face numai în spaţiul aerian al NATO. Baza militară de la Deveselu este numai o parte a uriaşului sistem de apărare al NATO din Europa. Centrul de comandă al tuturor operaţiunilor se află în Germania.

La ora la care ochii întregii lumi erau îndreptaţi spre România, Virgil Pavel, un septuagenar din faimoasa comună din Olt, se ruga lui Dumnezeu. Se ruga să nu vină ploaia. Cu sapa în mâini se căznea să culce la pământ buruienile care îi năpădiseră cultura de porumb. După părerea lui, ruşii pocnesc de invidie că ne-am dat cu americanii. „Bine că ne-am făcut fraţi cu americanii, că altfel nu mai scăpam de ruşi. Şi eu şi tata i-am aşteptat vreo 70 de ani. Io cred că ce au construit aici ne apără şi de ruşi şi de nenorociţii ăia de terorişti”, ne-a spus bătrânul, văzându-şi mai departe de treaba lui.

Lucruri inedite despre scutul anti-rachetă

Sistemul defensiv din România nu poate doborî rachete balistice cu rază de acţiune medie sau lungă ale Rusiei, dar nici rachete cu încărcătură nucleară. „Scutul nu a fost construit pentru Rusia. Acesta e un sistem defensiv care respectă în totalitate actualul regim de control al armamentelor”, a spus Robert O. Work, secretar adjunct al Apărării al SUA. Rusia nu are cum să ne atace cu rachete balistice. Conform unui tratat SUA-Rusia, cele două state s-au angajat să nu construiască rachete balistice cu rază de acţiune cuprinsă între 500-5.500 de kilometri. Teoretic, ruşii nu ar trebui să aibă astfel de echipamente. 150 de soldaţi americani şi tot atâţia români sunt dislocaţi la baza de la Deveselu. Ei vor servi aici un an, după care vor fi înlocuiţi. 

Mai multe