De ce a fost interzis Uber în Cluj

14 februarie 2019 19:02   Național
Ultima actualizare:

Taximetriştii clujeni au făcut primul pas spre interzicerea Uber. Printr-o decizie a Tribunalului Comercial din Cluj s-a interzis activitatea companiei în oraş, până ce şoferii utilizatori ai acestei aplicaţii nu se conformează aceloraşi reguli ca şi taximetriştii.

Potrivit motivării sentinţei de la Cluj, reprezentanţii Uber au susţinut în instanţă că ei nu activează în domeniul transportului de persoane ci, „prin intermediul aplicaţiei sale, pune la dispoziţia utilizatorilor (beneficiari şi furnizori) o platformă IT ce pune în legătură persoane ce doresc să se deplaseze”, scrie adevarul.ro. Activitatea ar fi una de e-commerce, şi nu de transport public, au mai precizat reprezentanţii Uber, care au subliniat că „în nici un caz nu poate fi reţinută ca fiind un serviciu veritabil de transport public de persoane“.

Judecătorii clujeni şi-au însuşit însă susţinerile taximetriştilor, stabilind prin decizie că Uber „trebuie considerat ca fiind indisociabil legat de un serviciu de transport“ şi, ca atare, trebuie să respecte principiul bunei-credinţe pe piaţa acestor servicii. Aceştia au considerat, astfel, că Uber face concurenţă neloială deoarece, deşi efectuează transport public, nu se supune aceloraşi reguli ca firmele de taximetrie. O diferenţă majoră este, de pildă, atestatul necesar activităţii de taximetrie, care şoferilor Uber nu le este impus. Sentinţa de la Cluj nu este definitivă şi a fost atacată cu recurs. Procese similare, în care taximetriştii au cerut judecătorilor să constate că Uber le face concurenţă neloială mai sunt în derulare la Bucureşti şi Timişoara. 

Mai multe