De ce avem o vară atipică, cu ploi şi vijelii. Vremea a luat-o razna, în Norvegia sunt 33 de grade!
Veşti proaste pentru români de la meteorologi. Vremea se anunţă în continuare extrem de capricioasă, cu ploi abundente, grindină, furtuni cu fulgere şi risc de inundaţii majore în toată ţara. Meteorolgii au emis prognoza pe următoarele două săptămâni.
Ploile şi furtunile au făcut prăpăd în toată ţara în ultimele zile, iar meteorologii nu au veşti bune. În continuare, vremea se anunţă capricioasă, cu ploi abundente în mai toate regiunile ţării, avertizează specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), care au emis luniprognoza meteo pentru următoarele două săptămâni.
Potrivit prognozei, în prima săptămână vremea va fi răcoroasă pentru această perioadă, deşi media regională a temperaturilor maxime va fi în creştere de la 27 la 29 de grade. În a doua jumătate a intervalului, procesul de încălzire a vremii va continua până la medii ale valorilor maxime diurne de 30 - 31 de grade. În Banat, Crişana, Moldova şi Transilvania local şi temporar va ploua în fiecare zi a intervalului de prognoză.
Vremea extremă în Europa
În acelaşi timp, ţările din nordul Europei sunt afectate în ultimele zile de un val neobişnuit de căldură, temperaturile înregistrate situându-se peste valorile medii obişnuite pentru această perioadă, condiţii ce amplifică seceta şi riscul de incendii. În schimb, în zona Europei centrale şi de Est, furtunile şi ploile au adus inundaţii. Toate acestea au afectat fermierii, iar specialiştii se aşteaptă la creşterea preţului la alimente.
Peste 33 de grade în ţara lui Moş Crăciun
Claire Nullis, purtător de cuvânt al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), a declarat într-o conferinţă de presă că temperaturile înregistrate în ţările scandinave au depăşit cu până la zece grade Celsius valorile obişnuite pentru această perioadă a anului.
El a dat ca exemplu Laponia, un loc caracterizat de prezenţa zăpezii şi a frigului, unde temperatura a ajuns la 33 de grade Celsius. De asemenea, în diverse zone din nordul Norvegiei mercurul din termometre a urcat la peste 30 de grade Celsius.
Fermierii suedezi îşi sacrifică animalele
În prezent, Suedia este ţara cea mai afectată de incendii de amploare, până aproape de cercul polar, iar fumul generat de acestea este vizibil din spaţiu, conform OMM. Comisia Europeană a anunţat sâmbătă că va furniza asistenţă suplimentară Suediei, în timp ce această ţară continuă să se confrunte cu zeci de incendii necontrolate pe o suprafaţă ce se întinde pe sute de hectare. Din cauza unei secete fără precedent, mulţi fermieri suedezi sunt nevoiţi să sacrifice animalele la abator pentru că nu mai au fân cu care să le hrănească, informează AFP..
Letonia, stare de catastrofă naturală
Letonia s-a confruntat, în decursul ultimelor luni, cu o secetă prelungită, care a determinat autorităţile să declare stare de catastrofă naturală în sectorul agricol.
Seceta a afectat recoltele şi în Germania, iar situaţia nu este prea diferită nici în Olanda, Polonia şi Cehia.