De ce Bucureștiul are o rată de infectare atât de mare deși aici sunt cei mai mulți vaccinați. ”La 30% nu se simte aproape deloc”

8 octombrie 2021 14:53   Național
Ultima actualizare:

Capitala are cea mai mare rată de vaccinare din țară, de 46,13% din numărul total de locuitori și 52,77% din populația eligibilă (cu vârsta de peste 12 ani). Cu toate acestea, în acest moment, Buucreștiul are a doua cea mai mare rata de infectare cu SARS-CoV2 din România.

Doar Ilfovul are mai multe cazuri decât Capitala, raportat la mia de locuitori. Profesorul de Sănătate publică de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Răzvan Cherecheș, spune că această situație este posibilă pentru că aici este o densitate foarte mare de oameni, conform Hotnews.ro.

"Cu cât sunt mai mulți oameni și zona este mai dens populată, cu atât infecția se transmite mai ușor", a explicat Răzvan Cherecheș.

Răzvan Cherecheș: ”La 30% nu se simte aproape deloc, este ca și cum nu ai avea populație vaccinată”

Potrivit expertului în Sănătate publică, pentru a se face diferența, într-un oraș ca Bucureștiul imunitatea de grup ar trebui să fie măcar undeva la 60% - 65%, "ca să înceapă să se simtă": "Pentru că efectul este cumulativ, creșterea este exponențială. Nu este similar că la 30% ai jumătate din 60% populație protejată. La 30% nu se simte aproape deloc, este ca și cum nu ai avea populație vaccinată."

Răzvan Cherecheș amintește că există analize comparative Statele Unite - Canada, în condițiile în care în Statele Unite rata de vaccinare era undeva la 50% iar în Canada la 64%, "iar diferența în număr de cazuri noi era foarte mare, pentru că acel 14% face o diferență foarte mare".

Citește și:Totul despre Loteria vaccinării. Înscrieri. Extrageri. Premii

370 de adeverințe de vaccinare posibil false

Mai multe