De ce e bine să-ți încurajezi copilul să schieze încă de mic
Considerat un sport costisitor, schiatul nu reprezintă o investiție mai mare decât înotul, tenisul sau sporturile de autoapărare. Deși fiecare dintre ele contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor, Click! îți oferă trei motive incontestabile pentru care nu trebuie să-l ferești pe cel mic de pârtia de schi.
Oricine e capabil de lucruri mărețe dacă își propune să le înfăptuiască. Oricât imposibile ar părea, aflați că nimeni nu le face mai bine decât un copil stimulat de părinți să aibă încredere în forțele sale. Pârtia de schi nu e ca drumul spre Lună, iar schiatul nu e Everestul sporturilor. Iată de ce e bine să-ți încurajezi copilul să schieze încă de mic, în viziunea unui instructor care lucrează zi de zi cu micuții!
În primul rând, schiatul dezvoltă musculatura și îi permite copilului să petreacă timp liber de calitate în aer proaspăt de munte. Într-o lume tot mai dependentă de tehnologie și amenințată de sedentarism, schiul este o alternativă de petrecere a timpului liber într-un cadru superb de munte și aer curat.
Al doilea motiv pentru care merită să-l pui pe schiuri pe copilul tău, chiar și de la vârste fragede (3-4 ani), este că acest sport îi sporește încederea în forțele propriii.
„Pe măsură ce copilul începe să se descurce pe schiuri se observă și creșterea stimei de sine și a încrederii în forțele propriii. Beneficiile pe termen lung ale schiatului vor fi observate și în viața de zi cu zi, nu numai pe pârtie, pentru că cel mic va proiecta încrederea pe care o are atunci când schiază și în activitățile zilnice sau la școală. Obișnuit să facă față obstacolelor, multiplelor încercări, depășind frustrările ce vin odată cu primele lecții de schi, copilul va crește și va fi conștient de capacitățile propriii”, ne spune Cătălin Mihai Pleșcău, instructor de schi în Azuga.
Al treilea motiv este că schiatul e un sport care se învață ușor. Copiii deprind mult mai repede tehnicile de alunecare și trucurile pentru evitarea accidentărilor. Dar, poate mai important, trec mult mai repede peste frici, temeri și descurajări. Ceea ce nu se poate spune despe adulți.
„Pot spune că oricine poate învăța să schieze fără să aibă o pregătire fizică excepțională, atâta timp cât procesul de învățare se desfășoară în condiții normale. Din propria experiență pot spune că majoritatea celor care învață să schieze corect se întorc pe pârtie. Sunt oameni care învață să schieze pe cont propriu, fără să se documenteze sau să apeleze la serviciile unui monitor, și, cel mai adesea, urcă prea mult pe pârtie. În acest caz, schiul poate fi perceput ca fiind un sport greu de învățat, neoferind satisfacții”, spune Pleșcău.
Care sunt primele lecții pe schiuri
Înainte de a deveni un as pe schiuri, un copil (dar și un adult) trebuie să execute câteva exerciții pentru obișnuirea musculaturii cu senzația de alunecare și cu greutatea echipamentului. Aceste exerciții se desfășoară pe o suprafață plană.
După aproximativ 15 minute, copiii vor urca, cu schiurile în picioare, pe o pantă cu înclinație mică. Primele sesiuni de alunecare pe zăpadă vor avea loc cu schiurile fixate în paralel, urmând ca după câteva încercări instructorul să insite pe manevra de frânare (plugul).
După câteva exersări de plug se învață ocolirile și, progresiv, se mărește distanța urcată. „Pe măsură ce cursantul deprinde aceste noțiuni de bază și crește încrederea de sine, se poate folosi o instalație de urcare mecanizată adecvată nivelului de cunoștințe”, spune instructorul din Azuga.
Noțiunile de bază sunt esențiale pentru schiorii începători. Ei vor învăța să-și controleze viteza, să păstreze distanța dintre ei și ceilalți schiori și să oprească în siguranță. Frica de viteză se învinge în etape, mărinduse-se progresiv distanța urcată.
Cum cazi în siguranță? Foarte important în procesul de învățare este să deprinzi tehnicile necesare pentru evitarea accidentelor sau coliziunilor cu alți schiori. În cazul în care începătorii pierd controlul asupra schiurilor, soluția salvatoare este căderea controlată și voluntară în lateral. „Ideal este să cazi în lateral, pe partea dinspre munte, pentru a-ți folosi ulterior canturile pentru oprirea în siguranță”, mărturisește Cătălin Mihai Pleșcău, care, în această perioadă, oferă lecții de schi copiilor în cadrul Complexului Cazacu din Azuga.
O oră de schi pentru un începător sau pentru cineva care dorește să-și îmbunătățească aptitudinile costă, în Azuga, între 80 și 100 de lei. Dacă nu aveți echipament de schi (schiuri, bețe și clăpari), îl puteți închiria cu ziua, cu 20 de lei pentru copii, respectiv cu 30 de lei pentru adulți. Câte ore de schi are nevoie copilul tău pentru a deveni un schior stăpân pe el? Asta depinde de dorința lui de a reuși, dar și de calitățile instructorului.