De ce fac sătenii din Bosanci cruci de gheaţă care cântăresc câte 100 de kilograme

5 ianuarie 2017 18:23   Național
Ultima actualizare:

În Ajunul Bobotezei, meşteri din mai multe sate din Suceava confecţionează cruci de gheaţă. Pentru oamenii din comuna Bosanci, crucea de gheaţă are o însemnătate aparte, iar sătenii promit că această tradiţie, păstrată de 150 de ani, nu va pieri niciodată din localitatea lor.

Obiceiul crucilor de gheaţă este răspândit în mai multe zone ale judeţului Suceava. Mai multe parohii fac demersuri pentru a obţine gheaţa necesară confecţionării unor cruci, pe care le pun în curtea bisericii.

Datorită tradiţiei îndelungate şi pentru că mai mulţi pompieri voluntari au experienţă în decuparea gheţii din iazuri, comuna Bosanci a ajuns chiar să „exporte” cruci către biserici din alte localităţi.

Tăiate cu drujba

La Bosanci, primele 15 cruci, fiecare de câte 100 de kilograme, au fost făcute până în Ajunul Bobotezei. Voluntarii Serviciului de Pompieri de la Bosanci  au tăiat blocuri mari de gheaţă de pe un iaz, cu ajutorul unor drujbe, şi le-au adus la mal cu nişte cârlige lungi de peste doi metri.

Blocurile de gheaţă au fost tăiate şi modelate cu drujba, apoi finisate de meşteri pricepuţi. Trei din cele 15 cruci au fost trimise la bisericile ortodoxe din comună, iar celelalte 12 au fost transportate la alte lăcaşuri de cult: în satul Plăvălari din comuna Udeşti, în oraşul Suceava, dar şi într-o comună din Botoşani.

Incendiul devastator din 1867

Grosimea gheţii este, de obicei, de 15 de centimetri, astfel încât crucea să fie trainică. Anul acesta, gheaţa a fost luată din iazul Parţâc. Au fost însă şi ani când cei de la Bosanci au fost la munte ca să aducă materia primă pentru a confecţiona crucile, când în zona de deal era mai cald şi stratul de gheaţă era subţire.

În 2017, stratul de gheaţă de la iazul Parţâc nu a fost atât de gros la mal, de aceea s-a luat gheaţă din mijlocul iazului. La Bosanci, tradiţia crucilor de gheaţă pentru Bobotează s-a născut în 1867, când a fost un incendiu foarte mare şi ar fi ars în jur de 40 de case. De atunci, oamenii au decis să facă acele cruci de gheaţă ca că-i protejeze de evenimente nedorite. De atunci, ei se apucă de treabă în fiecare an, cu câteva zile de Ajunul Bobotezei.

„Eu fac de 40 de ani cruci de gheaţă. La început reuşeam să realizăm doar o cruce de gheaţă, însă acum ne-am modernizat şi numărul lor a crescut”, povesteşte Vasile Spoială, unul dintre meşterii din Bosanci.Citeşte articolul complet şi vezi galerie foto pe adevarul.ro!

Mai multe