De ce Klaus Iohannis este obligat să numească un premier desemnat de PSD

12 decembrie 2016 14:01   Național
Ultima actualizare:

Potrivit calculelor social-democraților, PSD va obține, după redistribuire, 4 mandate peste 50% din numărul total al parlamentarilor. Asta înseamnă că președintele Klaus Iohannis este obligat de Constituție să desemneze un candidat la funcția de premier după consultarea cu PSD, pentru că a obținut majoritatea absolută în Parlament.

Cu cele 4 mandate, PSD ar forma majoritatea de care are nevoie ca președintele României să numească în funcția de prim-ministru persoana desemnată de social-democrați. 

Art 103 din Constituție: „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

Biroul Electoral Central a anunţat, luni dimineaţă, la ora 10.00, după centralizarea a 68,77% din procesele verbale, că în urma alegerilor parlamentare de duminică PSD a obţinut 45,25% din voturi, PNL - 20,32%, USR - 9,32%, UDMR - 6,22% din voturi, ALDE - 6,05%, iar PMP - 5,51%, la Senat.

Mai multe