De ce mâncăm fasole de 1 Decembrie? Rețetă inedită din Buzău

29 noiembrie 2019 13:41   Național
Ultima actualizare:

Românii se dau în vânt după iahnia de fasole cu afumătură, iar de 1 Decembrie este nelipsită. Merge ca unsă cu un pahar de țuică fiartă. Un preparat ieftin și ușor de gătit, adus la desăvârșire în popotele militare, mâncarea de fasole a devenit tradițională de Ziua Națională.

Iahnia de fasole este un preparat simplu, dar care are secretele lui. Cei care se dau în vânt după această mâncare știu că cel mai bun gust îl ia în cazanele popotelor, când e însoțită de afumătură.  Nu este un preparat exclusiv al Armatei Române, întrucât a intrat în cultura gastronomică românească de la unguri, nemți și turci.

Conform unor documente interne ale Armatei Române, publicate de revista Historia, fasolea era aliment de bază în meniul soldatului român, însă în ciorbă. În timp, mâncarea de fasole a devenit foarte populară, iar în zilele noastre este considerată o mâncare tradițională.

Iahnia de fasole a intrat în uzul general pe filieră turcească (de la cuvântul yahni), însă a fost adaptată prin felul în care este gătit ciolanul care o însoțește. Nemții mănâncă ciolanul afumat cu varză sau cartofi, în vreme ce vecinii unguri îl preferă la rotisor.

Secretele preparării iahniei de fasole

Ca să aibă gustul acela special iahnia este mai bună dacă e gătită în cazane mari. De aceea fasolea preparată în popotele unităților militare este fără egal. Un alt secret al iahniei este alegerea fasolei, neapărat cu bob mare, de preferat albă și produsă în România. Pentru a se fierbe mai bine, fasolea se lasă la înmuiat în apă rece cel puțin 8 ore, iar uneori chiar peste noapte. Ciolanul trebuie afumat cu fum natural, cum se face la țară. De asemenea, iahnia se asezonează cu mărar sau cu cimbru.      

Ingredientele principale: fasole, cârnați, ceapă, usturoi, ardei, cimbru, slănină.

Cârnații trebuie să fie afumați și, dacă se poate, uscați (nu foarte uscați). Mâncarea asta începe cu slănina, care se taie subțire și se toacă mărunțel, să se topească repede, urmează legumele. Se țin pe foc până când legumele se înmoaie fără să se ardă.

După ce se înmoaie legumele și slănina s-a topit, se adaugă fasolea și cimbrul. Sarea și piperul se pun la urmă.

Pentru culoare, aromă și echilibru, se pun patru linguri de suc de roșii. Lăsați să clocotească două-trei minute. Între timp, se taie cârnații în rondele groase de un centimetru. Se pun în mâncare, se amestecă vreme de un minut și se stinge focul. Dacă se țin cârnații prea mult pe foc, se vor întări.

Reţeta de mâncare de fasole neagră, reinterpretată de un bucătar buzoian

Delicioasa mâncare de fasole, unul dintre cele mai consumate preparate româneşti în perioada Zilei Naţionale, se poate găti după reţeta clasică, cu ciolan sau cârnaţi, ori reinterpretată. Chef Cristi Dobre vă propune o variantă de post cu fasole neagră prăjită bine, scrie adevarul.ro.

Varianta propusă de Chef Cristi Ice este o mâncare nu doar gustoasă, ci şi extrem de săţioasă.

”În primul rând, vin cu câteva sfaturi înainte de a pune fasolea la fiert. Fasolea trebuie să fie nouă şi nu veche de ani de zile, pentru că altfel va fierbe foarte greu. Fasolea trebuie ţinută în apă minimum 8 ore”, spune Chef Cristi Ice.

Pentru această reţetă, ne trebuie aproximativ un kilogram de fasole neagră, ceapă şi ulei de măsline, ca ingrediente de bază.

”Ţinem fasolea la înmuiat circa 8 ore după care o punem la fiert. Când este gata fiartă, tăiem cubuleţe 500 de grame de ceapă, pe care o prăjim în 200 ml. de ulei de măsline extravirgin. Adăugăm fasolea, apoi o linguriţă de chimion măcinat şi doi căţei de usturoi, cam 15 grame, striviţi şi tocaţi mărunt. Mai adăugăm doi ardei iuţi roşii tocaţi rondele, sare după gust şi zeama de la o lămâie. Se lasă la frigider circa 4 ore”, este sfatul bucătarului buzoian, citat de adevarul.ro.

Înainte de servire, ideal e să presăraţi deasupra ceapă verde tocată, frunze de coriandru, roşii cherry tăiate în patru şi ardei jalapeno, dar şi brânză cheddar răzuită.

”Toate cele enumerate se vor pune deasupra preparatului care se va servi rece, de la frigider. Această reţetă se poate  servi cu nachos, la un meci, lângă o bere”, spune Chef Cristi Ice, citat de adevarul.ro.

Citește și:

O rețetă gustoasă pe zi: Burritos cu fasole

Reţete de la cititori: Fasole cu mămăliguţă şi ardei copţi – Butnaru Daniela

Mai multe