De ce ne e frică de vineri 13?

12 aprilie 2018 19:38   Național
Ultima actualizare:

Vineri este 13 aprilie şi mulţi oameni din întreaga lume se tem să nu li se întâmple ceva rău. Există o veche superstiţie potrivit căreia zilele de vineri, 13, poartă ghinion. Să vedem de unde provine.

Teama de vineri 13 poartă numele de paraskevidekatriaphobie (paraskevi înseamnă vineri şi dekatria 13, în limba greacă-n.r.). Numeroase persoane de pe planetă sunt înfricoşate de zilele în care vinerea cade într-o zi de 13. Acest lucru se întâmplă de la o dată până la de trei ori pe an. Şi, de fiecare dată, superstiţioşii sunt îngroziţi că li s-ar putea întâmpla ceva foarte rău în acea zi de vineri, 13.

Se crede că teama de această dată provine de la crucificarea lui Iisus Hristos. Mântuitorul a fost răstignit vinerea, iar, la Cina cea de taină, au fost prezenţi la masă 13 oameni, cei 12 ucenici şi Iisus. Conform statisticienilor de la Universitatea Asheville, Carolina de Nord, se estimează că peste 1,2 miliarde de oameni suferă de paraskevidekatriaphobie. Culmea este că în Olanda s-a descoperit în mod real o creştere a accidentelor rutiere în ziua de vineri, 7.800, faţă de aproximativ 1.800 - 3.000 în alte zile din săptămână. Un studiu publicat în British Medical Journal,  în 1993, a arătat de asemenea o creştere semnificativă a numărului de accidente rutiere în zilele de vineri, 13.

Pentru a scăpa de teama de vineri 13, oamenii din diferite ţări recurg la amulete purtătoare de noroc şi la fel de fel de ritualuri de „îndepărtare a ghinionului” (scuipat în sân sau peste umăr, rugăciuni specifice etc). Printre evenimentele notabile care fac din vineri 13 o zi de temut menţionăm: arestarea Cavalerilor Templieri de către Regele Filip IV al Franţei (în ziua de vineri, 13 octombrie 1307) şi tragedia aviatică ce a avut loc vineri, 13 octombrie 1972, când un avion la bordul căruia se aflau 45 de oameni, printre care şi echipa de rugby a Uruguayului, s-a prăbuşit în Anzi.

Mai multe