De ce nu e bine să faceți animale cadou de Sărbători

19 decembrie 2017 18:44   Național
Ultima actualizare:

Un animăluț de companie, mic, pufos și drăgălaș, poate părea cadoul ideal de Sărbători. În realitate, este cel mai nepotrivit dar pe care l-ați putea oferi cuiva, mai ales dacă nu discutați mai înainte cu persoana respectivă.

Animalele nu sunt cadouri! Acesta este semnalul de alarmă pe care îl trag asociațiile din întreaga lume în această perioadă. Deși simpatice și jucăușe, micuțele vietăți sunt o responsabilitate mare pentru viitorul stăpăn, iar decizia achiziționării acestora trebuie să îi aprațină în totalitate.

În preajma Sărbătorilor, anunțurile celor care vând animale de companie drept ”cadouri ideale de Crăciun” au împânzit internetul. Din nefericire, puține suflețele oferite în dar își și găsesc stăpâni responsabili, astfel că aceleași animăluțe ajung să înfunde adăpostorile imediat după ce magia sărbătorilor se risipește. Rămâne, în loc, suferință de ambele părți: animalul abandonat și stăpânul care se învinovățește pentru gestul său crud. Specialiștii ne recomandă să cântărim atent decizia de achiziționa un companion, și să ne gândim de zece ori înainte de a oferi în dar un cățelul, hamster sau papagal.

În primul rând, atunci când luați în calcul achiziția unui animăluț trebuie să aveți în vedere că este foarte posibil ca persoana care urmează să primească ”darul” să nu și-l dorească atât de mult. Sau poate îl dorește, dar nu e momentul. În ambele cazuri, cadoul ar fi unul total neinspirat, iar gestul se va sfârși urât atât pentru animăluț, cât și pentru viitorul stăpân.

Pe de altă parte, copiii își doresc foarte mult un cățel de ziua lor sau de Crăciun, dar câți dintre ei constientizează că trebuie să și îngrijească sărmanul animăluț. Nu de puține ori se întâmplă ca acesta să devină în timp responsabilitatea părinților, așa că e musai ca aceștia să fie consultați cu privire la un eventual nou membru al familiei.

Un alt motiv pentru care nu trebuie să oferi în dar animăluțe de companie este că viitorul stăpân poate avea gusturi diferite în ce privește specia, rasa, culoarea sau sexul. Așa că e bine să îl lași pe ”sărbătorit” să își aleagă singur companionul, atunci când simte că este momentul potrivit. Nu în ultimul rând, atrag atenția specialiștii, trebuie să aveți în vedere că orice schimbare de mediu este foarte dificilă pentru un animal. În special păsările, hamsterii, porcusorii de Guineea sau reptilele au nevoie de multă liniște în primele zile pentru a se adapta, iar zilele de sărbătoare, cu petreceri și vizite prelungite, nu sunt tocmai cele mai indicate aducerea acestora în noua familie.

Dacă doriți să oferiți animăluțul propriului dumneavoastră copil, și vă asumați responsabilitatea îngrijirii acestuia atunci când micuțul dă bir cu fugiții, lucrurile ar trebui să fie un pic mai simple, însă tot există câteva aspecte pe care e musai să le luați în calcul. Spre exemplu, e bines ă știți că anumite specii de animale trăiesc puțin, poate chiar mai puțin de 2 ani, iar despărțirea de acestea nu este deloc ușoară. Aveți alergie la părul de animal sau la praf? Iarăși un motiv pentru a nu cumpăra un animăluț -cadou. În plus, trebuie să vă întrebați ce veți face cu animalul în timpul concediilor, dar și dacă sunteți dispus că scoateți din buzunare sume considerabile pentru tratamentul acestora în caz că se îmbolnăvesc.

Dacă în ciuda acestor piedici încă vă doriți un companion cadou, este bine să apelați doar la crescători înscriși în asociații autorizate. Evitați să cumpărați de la intermediari animale bolnave, pentru că puteți rămâne, în scurt timp, și fără bani și fără animăluț. 

Mai multe