De ce prima confruntare Ponta-Iohannis a fost inutilă

12 noiembrie 2014 9:09   Național
Ultima actualizare:

Prima confruntare televizată dintre cei doi contracandidați care au ajuns în marea finală a alegerilor prezidențiale a fost, mai degrabă, un război al orgoliilor politice, decât o dezbatere constructivă. Victor Ponta și Klaus Iohannis au apărut în fața electoratului lor ca doi cocoși, puși să se bată într-o cușcă, și nu ca doi bărbați de stat, care au soluții pentru cei mulți. Iată care sunt explicațiile pentru care cei doi ne-au făcut să pierdem timp prețios în fața televizorului.

Victor Ponta și Klaus Iohannis au ocolit marile teme pe care românii le așteptau și s-au încins în discuții sterile și contre de campanie, care au depășit uneori granițele bunului simț. Ei s-au lansat în atacuri personale, alimentate din timp de stafful de campanie al fiecăruia, care nu au nici o legătură cu nevoile imediate ale românilor. Victor Ponta a părut un elev de liceu silitor, chiar tocilar, care și-a pregătit cu iscusință apariția televizată. Cifrele și statisticile pe care le-a prezentat în emisiune au fost de maniera de a arăta electoratului că el are oricând vorba la el, că e arțăgos, chiar obraznic cu contracandidatul său, dar departe de ceea ce așteaptă cei care l-au votat.

Răceala specifică a lui Klaus Iohannis a lucrat, de această dată, în defavoarea candidatului ACL. Pe lângă faptul că a părut nepregătit pentru această confruntare, mai ales pe teme constituționale și de pensii, Klaus Iohannis nu a fost în stare să speculeze momentele de slăbiciune ale contracandidatului său. De exemplu, în momentul în care Victor Ponta se lăuda că guvernul său e singurul care a majorat pensiile vârstinicilor, Iohannis a pierdut ocazia de a-l încurca pe acesta cerându-i socoteală pentru acordul semnat de guvernul său cu sindicatele din învățământ, cu o săptămână înainte de alegeri. Conform unui document făcut public de hotnews.ro, profesorii vor putea ieși la pensie cu trei ani înainte de împlinirea vârstei, fără diminuarea pensiei. Acest document e de natură să creeze discriminări între dascăli și ceilalți salariați din România, care, conform legii, primesc pensii micșorate în cazul pensionării anticipate.

Contracandidații s-au lovit sub centură, fiecare acuzând metode neortodoxe și atacuri murdare în care au fost vizate familiile lor. Klaus Iohannis l-a făcut pe Victor Ponta direct responsabil de trimiterea unei echipe de filmare acasă la părinții săi, în Germania, în vreme ce actualul premier i-a cerut lui Iohannis să-și ceară scuze în fața soției sale, Daciana Sârbu, atacată într-o publicație de campanie a ACL. Mai mult, candidatul PSD a vrut să-l umilească pe adversarul său când i-a spus că nu știe ce pensie are soacra lui.

Cei doi și-au adus vorbe grele în direct, din platoul Realitatea TV, și fiecare aștepta scuze din partea celuilalt. Cel care a cedat a fost Iohannis care i-a făcut hatârul adversarului său: „Eu, față de dumneavoastră și față de doamna de față, dacă am greșit cu ceva, îmi cer scuze public”. Afirmația l-a înmuiat pe Ponta, care a părut satisfăcut în orgoliul său de mascul care a reușit să apere onoarea soției.

Ponta și Iohannis nu i-au convins pe privitori că au soluții pentru învățământul românesc, pentru sporirea condițiilor din spitalele de stat, pentru creșterea bunăstării românilor și a economiei naționale. Ei s-au lansat în atacuri tăioase, pe teme mici, de campanie, au jucat ping-pong electoral, dar ocolind teme de interes pentru alegători. Acest lucru a fost posibil și din cauza prestației slabe a moderatorului Rareș Bogdan, care nu i-a adus pe cei doi pe „drumul cel bun”. Candidatul ACL și cel al PSD se vor întâlni din nou, în cadrul unor dezbateri televizate găzduite de B1TV și Antena 3.   

Mai multe