De ce sunt afectate persoanele imunizate. Nevaccinații se plâng, dar și vaccinații suferă
Persoanele vaccinate sunt discriminate şi riscă inclusiv să-şi piardă viaţa, din cauza celor care refuză să se imunizeze, se îmbolnăvesc şi ajung la spital în stare gravă, blocând astfel unităţile medicale. Aceasta este opinia lui László Lorenzovici, un cunoscut medic şi expert în management sanitar, cu studii la Universitatea Oxford.
Există numeroase voci care consideră certificatul verde drept o discriminare a celor nevaccinaţi. Lucrurile stau însă exact pe dos, după cum spune László Lorenzovici, medic şi expert în politici de sănătate publică. Supra-specializat în management sanitar şi având studii postuniversitare la Oxford şi la Budapesta, Lorenzovici aduce în discuţie inclusiv latura economică şi aminteşte că România a împrumutat sume-record începând din 2020. Mare parte din aceşti bani au fost folosiţi pentru a menţine economia pe linia de plutire şi pentru ca sistemul sanitar să facă faţă valurilor de pacienţi infectaţi. Cei mai mulţi bolnavi care necesită tratamente costisitoare sunt tocmai cei care refuză să se vaccineze.
"S-a ajuns la o discriminare a vaccinaților"
„S-a ajuns la o discriminare a vaccinaţilor. E şi o discriminare economică, pentru că datoria publică se tot adună. De ce ar trebui să o plătească şi vaccinaţii?”, spune, pentru adevarul.ro, László Lorenzovici. “Consecinţele economice sunt plătite şi de cei care au respectat regulile şi s-au vaccinat. Haideţi să vorbim despre costurile sistemului de sănătate. De ce ar trebui ca nevaccinaţii să beneficieze de gratuităţi pentru tratamentul COVID-19, ca şi vaccinaţii? După care, dacă vaccinatul face un infarct, vine în spital şi nu mai sunt locuri. Şi e din nou o discriminare a vaccinaţilor şi scăderea şansei la viaţă, pentru că din cauza faptului că unii nu s-au vaccinat e blocat tot sistemul sanitar. Nevaccinaţii spun că sunt discriminaţi, dar nu văd că de fapt ajung ei, în mod indirect, să-i discrimineze pe ceilalţi”, subliniază expertul.
Lorenzovici vorbeşte şi despre efectul pe care l-ar fi avut un lockdown. În opinia sa, un nou blocaj economic, ca în 2020, ar fi echivalat cu o catastrofă. “Aspectele medicale trebuie puse în balanţă şi cu aspectele sociale şi economice. Cei care sunt la televizor şi vorbesc despre măsuri dure sunt, în general, angajaţi în sectorul public şi au veniturile garantate. E uşor să dai sfaturi decidenţilor, când nu realizezi că salariul tău e plătit mai ales din impozitele venite din sectorul privat. Şi când banii nu mai ajung, statul se împrumută şi datoriile vor fi plătite de noi toţi, dar predominant de sectorul privat. Adică şi sectorul privat e pedepsit de două ori”, explică Lorenzovici.
Principala eroare a autorităților
Potrivit specialistului László Lorenzovici, dacă autorităţile au procedat corect evitând un lockdown care ar fi distrus economia, au existat şi situaţii când nu au luat deciziile potrivite. Astfel, cea mai mare greşeală a fost ridicarea totală a restricţiilor în vară şi pentru cei neimunizaţi, deşi încă nu se vaccinaseră suficient de mulţi oameni. Acest lucru, coroborat cu mesajele triumfaliste, au indus populaţiei impresia că pandemia a fost învinsă deja şi că nu mai este nevoie să se vaccineze.
Flash news
- 5 OXIGEN. Situație critică la Buzău. Pentru că pacienții nu mai au locuri în spital, sunt nevoiți să stea în ambulanțe sau chiar în mașinile proprii, conectați la oxigen, până se eliberează un pat. ”Pacienții din ambulanţă sunt cei care necesită ATI. Celor care sunt cu forme medii sau uşoare le-am mai găsit locuri. Mai sunt prin maşini, care aşteaptă tratament, dar oamenii din ambulanţă necesită ATI, iar noi nu avem locuri la ATI. Situaţia este foarte gravă”, a declarat prefectul de Buzău.
- CONCLUZII. Preşedinte la Colegiul Medicilor din România, Daniel Coriu s-a întâlnit ieri dimineață cu delegația Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), venită pentru a afla de ce ne confruntăm cu acest dezastru sanitar. În urma discuțiilor s-a hotărât ca zilele următoare să se stabilească un plan concret de acțiune, adaptat la situația din țara noastră. Atât autoritățile române, cât și reprezentanții OMS au fost de acord că trebuie ca accentul să se bazeze pe comunicare și pe construcția unei legături mai strânse între populație și medici, pentru creșterea ratei de vaccinare.
- “EXPERIMENTE”. Medicii veniți în România pentru a transfera șase pacienți pentru tratament în clinici din Germania au rămas surprinși că familiile celor aflați în stare gravă le refuză tratamentul, de teama unor experimente, conform digi24.ro. ”Pe noi ne interesează să facem pacienții bine, nu vrem să le facem rău”, a explicat Roland Mettin, medic militar german.
- DECES. O femeie de 38 de ani din Iaşi a murit în timp ce se afla într-un magazin, la cumpărături, după ce i s-a făcut brusc rău şi a intrat în stop cardio-respirator. Aceasta s-a tratat acasă timp de zece zile, fără să anunțe nici măcar medicul de familie, considerând că are gripă, însă testele au confirmat că avea COVID-19, arată news.ro. Deși medicii sosiți de urgență au încercat s-o resusciteze zeci de minute, femeia n-a mai putut fi salvată. Direcția de Sănătale Publică (DSP) a demarat o anchetă epidemiologică.