De la nuntă la divorț în mai puțin de 24 de ore: S-a întâmplat în Craiova!
Povestirile cu jocuri de noroc pe care le-ai auzit până acum nu se compară cu aceasta… De la pensii, banii de întreținere, banii de facultate sau banii de mâncare jucați și pierduți la cazinou și până aici nu s-a mai ajuns până acum!
O căsnicie s-a încheiat mult mai devreme decât oricine putea anticipa. Totul s-a petrecut în această vară în Craiova, atunci când doi tineri și-au jurat iubire eternă și apoi au petrecut până în zori alături de cei dragi. După ce mireasa a adormit, la finalul petrecerii, soțul a simțit nevoia să-i facă o surpriză partenerei sale, așa că a luat darul de nuntă, undeva în jur de 40.000 lei, și a mers să-i joace la păcănele. Din nefericire, mirele a pierdut toți bani în decursul a 2-3 ore și apoi s-a întors alături de soția sa în pat, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Nimeni nu știe ce a gândit individul, însă este posibil ca acesta să-și fi dorit să multiplice banii, cu scopul de a pleca într-o lună de miere mai extravagantă, de a-i achiziționa o mașină soției sau chiar un apartament. În egală măsură, putea fi și vorba despre dependența de jocuri de noroc și nimic mai mult. Soția sa, însă, nu a mai așteptat să afle răspunsul, asta pentru că imediat după ce proaspeții soți s-au căsătorit, au mers împreună să achite diferența la local. Pe drum, în mașină, mirele nu a mai suportat minciuna și i-a spus soției sale adevărul, iar aceasta a renunțat la tot și a mers imediat să intenteze divorțul.
În cazul de față, nu știm cu certitudine dacă mirele pur și simplu a fost luat de val datorită consumului de alcool sau dacă pur și simplu a făcut acest lucru din cauza unei probleme cu care se confruntă…
Cert este că mirele nostru nu este un caz izolat pe meleagurile noastre:
- În România, în jur de 100.000 de persoane sunt încadrate în zona de risc în ceea ce privește problema dependenței jocurilor de noroc;
- 1 din 5 jucători patologici au tentative de sinucidere;
- Statul a încasat 1 miliard și 314 milioane de lei din taxe venite de la operatorii de jocuri de noroc în anul 2017;
- În momentul de față, în țara noastră există o agenție de jocuri de noroc la fiecare 600 de persoane.
Statul, la rândul său, începe să devină dependent de veniturile generate de această industrie, așa că prevenirea dependenței și estomparea problemelor cu privire la această situație nu reprezintă tocmai o prioritate în momentul de față.
Una dintre clinicile de psihoterapie din țară a dezvăluit că peste 30% din pacienții săi se confruntă cu dependență de jocuri de noroc, iar reprezentanții clinicii au ținut să sublinieze faptul că aceasta este o problemă serioasă de sănătate mintală, care ar trebui luată în considerare la nivel național.
România stă deocamdată bine din acest punct de vedere, în sensul că se încadrează în media europeană a procentului din populație care tatonează cu acest risc, însă măsurile de prevenție întârzie să apară. Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc a sprijinit lansarea programului Joc Responsabil, care îi ajută pe cei care se confruntă cu probleme să înceapă tratamentul, oferindu-le îndrumare și câteva ședințe de consiliere și psihoterapie gratuite.
Totuși, specialiștii spun că pe lângă terapie, dependenții de păcănele și ruletă au nevoie mare de sprijinul familiei pentru a scăpa de această problemă.
Cei care s-au obișnuit să joace online au un oarecare avantaj, în sensul că fiecare utilizator are dreptul de a-și seta anumite limite, peste care nu va putea trece. De asemenea, cazinourile online le oferă tuturor jucătorilor și posibilitatea de a-și suspenda sau închide în mod permanent conturile, cum ar fi cazul celor de la Netbet Cazino. În plus, anumiți operatori intervin și le opresc jucătorilor frenezia, atunci când aceștia încalcă anumite limite pe care softul le depistează ca fiind periculoase. Însă pe de altă parte, cei care joacă online au acces la jocuri la orice oră din zi sau din noapte, iar în momentele de slăbiciune, aceștia pot foarte ușor să cadă în plasa dependenței.
Situația este una delicată, însă un lucru este clar: Nu jucați niciodată mai mulți bani decât vă permiteți să pierdeți și nu intrați niciodată în cazinou cu gândul că veți câștiga, ci alocați-vă un buget pe care sunteți dispus să-l pierdeți, pentru a vă distra. Specialiștii le recomandă tuturor pasionaților de adrenalină să nu investească mai mult de 10% din veniturile lunare în acest hobby!