De la violență și sărăcie, la Cotroceni! Cum a arătat copilăria candidaților la alegerile prezidențiale 2024. „Mâncam pâine pentru porci"

24 septembrie 2024 5:31   Național

Marcel Ciolacu, Mircea Geoană sau Elena Lasconi visează să ajungă la Palatul Cotroceni. Dar cum a fost copilăria lor? Chiar ei au „pus pe tavă” amintiri emoționante.

Marcel Ciolacu a stat departe de tatăl său, deoarece acesta era pilot și era mereu plecat. 30 de ani i-au trebuit apoi să poată să refacă legătura cu tatăl său. Elena Lasconi provenea dintr-o familie extrem de săracă și a fost înconjurată de violență. George Simion făcea economii, pentru a-și putea cumpăra ce-și dorea de mâncare, iar Mircea Geoană a fost victimă a bullying-ului. Diana Șoșoacă a fost crescută de bunicii ei.

Despre copilăria lui Marcel Ciolacu 

Copilăria lui Marcel Ciolacu se pare că nu a fost una lipsită de griji. Mama acestuia era casnică, iar tatăl era pilot și era mereu plecat cu treabă. Cu toate că petrecea puțin timp cu acesta, își admira tatăl. De la el a învățat ce înseamnă munca în echipă și ce presupune să fii un om responsabil. 

Pescuitul, această modalitate de a petrece timpul liber împreună, a fost folosită și de tatăl premierului Marcel Ciolacu în relația cu tânărul Ciolacu, iar premierul a recunoscut că a folosit această experiență ulterior, cu fiul său adolescent.

Momentele petrecute cu toți membrii familiei au fost destul de rare pentru Marcel Ciolacu, mai ales în primii ani de viață, povestește acesta. Deși mama era casnică și petrecea mult timp alături de cei trei copii, tatăl, pilot militar, era plecat destul de mult. Însă absența sa nu a redus din admirația pe care fii săi o aveau pentru el, au adâncit, însă lipsa de comunicare dintre tată și copii.

Tatăl lui Marcel Ciolacu a fost pilot

„Tata a fost pilot. Era foarte mult timp plecat pe aerodrom. Acolo și noi, copiii, ne-am petrecut toate vacanțele de vară. Era un oltean simplu, cu principii. De la el am învățat ce înseamnă să lucrezi în echipă, să te lupți pentru valorile în care crezi, pentru ideile tale, să ai curajul să iei decizii, să fii responsabil. Tot el m-a învățat, cred că pe toți trei ne-a învățat asta, ce înseamnă disciplina și cât de importantă e respectarea regulilor și să nu acționezi haotic, ci după un plan bine gândit înainte”, spune liderul PSD.

Când a reparat Marcel Ciolacu relația cu tatăl său

Pentru Marcel Ciolacu, rezolvarea problemei de comunicare cu tatăl său a venit mai târziu, la maturitate. „De obicei, băieții sunt rebeli. Tata a fost pilot. L-am găsit pe tatăl meu după 30 de ani, nu a existat o relație directă... Și după 30 de ani am început să ieșim împreună... E o capcană, când mergi cu barca la pescuit... în momentul ăla nu ai ce face, opt ore trebuie să stai acolo. Trebuie să vorbești. Și am început să comunic cu tatăl meu”, povestea în 2021 președintele PSD, în emisiunea „La Cină” cu Ionela Năstase și Adi Hădean.

Copilăria Elenei Lasconi a fost marcată de lipsuri și violență

Elena Lasconi spune și ea că nu a avut o viață ușoară. A divorțat când avea doar 21 de ani. Iar copilăria i-a fost marcată de lipsuri și nevoi. În ciuda realizărilor notabile, jurnalista născută în Hațeg în 1972 a trebuit să depășească mai multe provocări care au început să îi afecteze viața încă din copilărie. Și-a trăit copilăria în sărăcie, așa cum a mărturisit chiar ea cu câțiva ani în urmă.

Sper să nu se supere mama pe mine. Am avut o copilărie în care am fost înconjurată de violenţă. Mi-aduc aminte că tata a făcut rost la un moment dat de o pungă cu pulpe de pui într-un sac de sare. Din păcate, nu am putut să mâncăm pulpele fiindcă erau foarte sărate. Până la 7 ani, am trăit într-o sărăcie mare. Bunica ne dădea pâine pe care o dădeai la porci fiindcă nu aveam ce să mâncăm. Ne spunea că pâinea o să ne ajute să facem sânge grupa zero şi să fim sănătoși", a povestit vedeta, referindu-se la pâinea neagră care pe atunci era considerată hrană pentru porci.

Elena Lasconi se căsătorise la 19 ani

„Slavă cerului că în clasa întâi ne-am mutat la bloc, cu mama și cu tata, care au muncit pe brânci să nu ne lipsească nimic, chiar dacă asta însemna uneori să facă imposibilul. Mama este cel mai abil "general" pe care l-am cunoscut în viața mea, și am cunoscut unii de-adevăratelea, și cel mai bun administrator", a povestit Elena Lasconi într-un interviu pentru life.ro.

S-a căsătorit la o vârstă fragedă, mai exact la 19 ani. Un an mai târziu a adus-o pe lume pe fetița ei, Oana, iar la 21 de ani era deja divorțată. „Eu eram o copilă abia trecută de 18 ani, care a plecat la cununie spovedită și împărtășită, foarte curată spiritual. După doi ani s-a născut Oana, după alți doi ne-am despărțit fiindcă tot timpul ăsta am simțit că relația nu era ce ne trebuia. Simțeam că el inginer și eu… nu. Știi? Nu am pus niciodată etichete oamenilor pentru câtă școală au. Dar am făcut facultate după divorț", a mai spus Elena.

George Simion: „Mama și tata erau economiști, dar nu câștigau suficient”

Și George Simion a „dat din casă”, povestind că nu a avut o copilărie ușoară, deși părinții erau economiști, dar nu câștigau suficient de mult astfel încât să poate să-i cumpere tot ceea ce își dorea el.  „Am copilărit și cu sora, o iubesc mult, vă dați seama. Sper să nu aibă multe greutăți din cauza carierei mele politice… Pe amândoi ne duceau părinții, dar mai mult mătușa, ne duceau la mare, vara. Am fost cu sora mea când s-a deschis primul McDonalds în București, nu am mers și cu mama și cu tata, pentru că era scump la McDonalds. Eram o familie medie, și mama, și tata, economiști, dar nu câștigau suficient. Așa că am făcut economii toată luna și ne-a dus doar tata la McDonals să ne cumpere, nu știu, hamburger și plăcintă de mere", a precizat George Simion. 

Liderul AUR spune că, la fel ca toți tinerii din acea perioadă, ajunsese să fie fascinat de produsele occidentale, din cauza restricțiilor cu care se confruntaseră în perioada comunistă, când nu avea acces la astfel de lucruri.

Nicolae Ciuca a fost crescut de bunici 

În cartea intitulată „În slujba țării”, liderul PNL Nicolae Ciucă rememorează mai multe momente din copilăria și adolescența sa, legate de familie, prieteni, colegi și profesori. Nicolae Ciucă și-a petrecut copilăria în Oltenia, fiind crescut de bunici. „Băiețelul care eram, în vârstă de nici trei ani, aleargă desculț prin via bunicii. Și așa începe povestea vieții mele”. 

Nicolae Ciucă își amintește de anii copilăriei de la Plenița, comuna natală, când umbla mai mult desculț, chiar și după ploaie. Colinda locurile din apropiere, pădurile și luncile de lângă sat. A păstrat legătura cu locurile natale chiar și după ce s-a mutat de la Plenița la Craiova.

„M-am mutat chiar atunci când Universitatea Craiova câștiga pentru prima dată Cupa României”, scrie Nicolae Ciucă în carte, amintindu-și apoi de meciurile pe care le-a văzut pe stadionul din Bănie când era copil și adolescent. „Mergeam ... să-i vedem pe Ștefănescu, Balaci, Ungureanu sau Cămătaru, parcă ne simțeam împreună, pentru că susțineam cu toții aceeași echipă”.

Tatăl lui Nicolae Ciucă voia ca el să se înscrie la un liceu energetic 

Nicolae Ciucă notează în carte că tatăl lui nu ar fi vrut ca băiatul lui să meargă la un liceu militar. Liderul PNL își amintește de programul dur din Armată: „Deșteptarea era la ora șase. Deșteptarea ... însemna să sari ca ars din pat și în doar zece minute să fii pe platou, la înviorare. Gimnastica de înviorare se făcea pe orice vreme... Dacă era iarnă, mai abitir te mișcai, să-ți dezmorțești membrele înțepenite de frig”.

Mircea Geoană a fost victima bullying-ului în copilărie

Mircea Geoană a fost invitatul lui Mihai Bobonete, în acest an, și a vorbit în cadrul podcastului despre copilăria din Craiova. Tras de limbă, Mircea Geoană a dezvăluit că i se spunea "Grăsuţul" şi a avut de pătimit în copilărie din cauza acestui aspect şi că, la nervi, înjură olteneşte.

„Toată copilăria am făcut-o în Oltenia, la Craiova, aici. Ai mei mă "plantau" când începea vacanța și mă luau când se termina vacanța. Jucam fotbal în picioarele goale. Am mulți prieteni care sunt din vremea respectivă", declara acesta pentru Antena3 CNN. 

Diana Șoșoacă, din familie de chiaburi

Diana Șoșoacă a devenit cunoscută publicului larg din 2020. Puține informații despre copilăria sa au ajuns să fie povestite în societate, până de curând. În cadrul unui eveniment intern al partidului său, Diana Șoșoacă și-a povestit viața:

„Am copilărit în (fostul) Sectorul 8. Am fost crescută de bunicii mei, femeia pe care am considerat-o mama mea, femeia pe care am idolatrizat-o, bunica Dona, care în 2016, la 87 de ani, a murit. De câte ori făceam câte o nefăcută, îmi spunea: 'Mamă, dar nebună ești! Nu ți-e frică?'. Mama, bunica, străbunica - pentru că am copilărit mult la Otopeni... Străbunica a făcut carte, deși pe vremea aia nu prea se făcea. A terminat opt clase.

Am făcut matematică cu ea, știam matematică 'brici!'. Au fost chiaburi, li s-a luat tot, absolut tot. Totuși, aveau o brutărie, care a ținut Otopeniul în viață, în foametea din 1946-1947. Familia mea a produs pâine, a dat-o gratis. A clădit biserici. A fost o familie bogată, de chiaburi, nu de boieri. Povesteau că aruncau sacii cu bani pe foc, pentru că nu aveau ce face cu ei, când s-a făcut demonetizarea (...)", a spus aceasta. 

„M-am trezit cu bunica, cu mafia imobiliară a municipiului București, când avea 82 de ani. Încercau să o facă să semneze să le dea tot. Șapte oameni, pe o femeie de 82 de ani, care nu putea să meargă, condusă de fosta juristă a municipiului București, care escroca oamenii. Ajunsesem avocat. Am prins-o în tribunal. Nu vă închipuiți! Au intervenit jandarmii. I-am spus că dacă se mai apropie de bunica mea, primește ceea ce merită", a mai explicat Diana Șoșoacă. 

Mai multe