De Paşte, mielul românesc va sta pe masa străinilor
Mielul de Paşte va fi mai mic şi mai scump! Animalele s-au dezvoltat greu din pricina iernii târzii, iar ciobanii au cheltuit mai mult pentru întreţinerea acestora! Drept urmare, ca să nu rişte să rămână cu ei pe cap, producătorii preferă să trimită carnea la export.
10-12 kg, maximum! Cam atât vor cântări mieii pentru masa de Sărbători. Din cauza zăpezilor, ciobanii nu au reuşit să scoată mai devreme turmele la păşune şi au hrănit animalele numai cu furaje.
Şi cum preţul acestora a explodat în ultimii ani, ciobanii speră să-şi recupereze banii scumpind carnea de miel. Dacă anul trecut, un miel, în viu, se vindea la stână cu 10-11 lei/kg, acum a ajuns chiar şi la 19-20 de lei.
„Am prins un contract bun cu nişte turci, care cumpără en-gros cu 20 de lei/kg. Decât să rămân cu ei nevânduţi, prefer să-i dau pe toţi şi scap de o grijă. Dacă preţul la stână e 20 de lei, la tarabă va depăşi 28 de lei", ne-a declarat Alin Plopeanu, proprietarul unei ferme de oi din judeţul Argeş.
Click! a luat legătura cu ciobani din toate colţurile ţării şi a aflat cum merge piaţa cărnii de miel. Toţi crescătorii, fără excepţie, au spus că vor trimite mieii la export.
Turme întregi pleacă spre Grecia, Bulgaria, Italia, Serbia sau Franţa. „Străinii oferă preţuri foarte bune, 14-15 lei/kg, în viu. Ca să vinzi în piaţă, îţi trebuie o mulţime de aprobări, iar românul e sărac şi cumpără puţin. Aşa că vindem la străini turme întregi", ne-a spus Vasile Turculeţ, de la Federaţia „Oile de munte".