Decât să ia bani din milă, mai bine îşi fac o vilă

3 decembrie 2017 21:17   Național
Ultima actualizare:

Gata cu ajutoarele! Asistaţii social din comuna doljeană Braloştiţa s-au săturat să stea cu mâna întinsă la stat şi să primească bani lunar, aşa că au plecat la muncă în străinătate. Oamenii susţin că au reuşit să îşi ridice adevărate vile cu sumele câştigate în Spania, Germania, Belgia sau Danemarca.

“Cu ajutorul social nu reuşeam să trăim mai mult de o săptămână”, îşi aminteşte Gheorghe Miri (42 de ani), locuitor la comunei Braloştiţa (Dolj), tată a trei copii. Prin urmare, omul a decis să plece în străinătate, ca să muncească în agricultură. Miri a reuşit să strângă o sumă importantă de bani, astfel că în curtea sa a apărut, lângă locuinţa mică şi sărăcăcioasă, o vilă cu etaj.

„Am fost la muncă în Spania şi am reuşit să strâng bani şi să-i ofer familiei un viitor mai bun”, se laudă el. “Nu vreau să mai ajung niciodată la mila statului. Mi-am propus să plec în fiecare an ca să muncesc în străinătate, fiindcă vreau să le construiesc şi copiilor câte o casă. A fost foarte grea perioada în care nu aveam absolut nimic“, adaugă Miri.Lenuţa Miri, o altă localnică din comuna Braloştiţa, verişoară cu Gheorghe, i-a urmat exemplul şi a mers la lucru tot în Spania.

Între 3.000 şi 5.000 de euro pe contract

Dacă până acum trei ani stătea cu mâna întinsă la stat, acum situaţia este alta. „Am lăsat acasă cinci copii cu tatăl lor, dar gândul meu a fost tot timpul la ei. Am reuşit să ridicăm o vilă cu etaj, însă banii nu ne-au ajuns ca să o terminăm. Cred însă că în doi ani o să fie gata. Anul viitor, în martie, o să plec din nou în Spania. Am câştigat între 3.000 şi 5.000 de euro pe contract. În mediul rural e foarte greu să îţi găseşti un loc de muncă. Dacă să mergi să lucrezi cu ziua, faci doar 50 de lei“, explică Lenuţa pentru adevarul.ro.

Dumitru Amza, primarul comunei Braloştiţa, spune că numărul dosarelor privind acordarea de ajutoare sociale a scăzut de la 300 la 50. „Oamenii au fost nevoiţi să plece în străinătate, iar tot ce au câştigat acolo au investit în zonă. Şi-au ridicat case frumose, iar localitatea a înflorit în ultimii ani. În satul Valea Fântânii a rămas o singură persoană care primeşte ajutor de la stat“, dezvăluie edilul.  

Mai multe