Decizie neașteptată la CCR: Iohannis ar putea fi obligat să o demită pe șefa DNA, Codruța Kovesi
Curtea Constituțională a României a luat o hotărâre în cazul demiterii șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, stabilind faptul că există un conflict juridic de natură constituţională între preşedintele Klaus Iohannis şi Guvern, după ce şeful statului a refuzat să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi la propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Așadar, există șanse destul de mari ca Iohannis să fie obligat să o demită pe șefa DNA. CCR a subliniat faptul că își va argumenta afirmația și poziția față de acest subiect în cursul zilelor următoare.
Guvernul a sesizat Curtea Constituţională pe motiv de conflict între Preşedinte şi Exeutiv. În data de 10 mai, atât ministrul Justiţiei, cât şi reprezentantul Preşedinţiei şi-au susţinut punctele de vedere la CCR.
"Faptul că preşedintele României nu are drept de veto. Dacă preşedintele îşi exercită pe nelegalitatea procedurii, atunci cere ministrului să reevalueze cererea să îndeplinească condiţiile legale. Acum nu se pune problema nelegalităţii că preşedintele nu a invocat aşa ceva, ci oportunitatea politică prin declaraţiile verbale. În opinia noastră preşedintele României, abordând astfel procedura de revocare a inteles să blocheze procedura de revocare.În opinia noastră, preşedintele României, abordând procedura de revocare, a înţeles pur şi simplu să blocheze procedura de revocare. A oferit un raspuns politic, de oportunitate. Însă, acceptarea acestei oportunităţi ar însemna să consacrăm inversul a ceea ce se scrie în Constituţie. În opinia noastră, rolul preşedintelului în procedura de numire şi de revocare nu poate fi şi nu este una politică. Refuzul, prin considerentele arătate, încalcă rolul constituţional al ministrului justiţiei şi independenţa procurorilor", a declarat Tudorel Toader, la Curtea Constituţională, potrivit Adevărul.
Iată că reprezentanții CCR au ajuns la o concluzie în privința acestei ample dezbateri în ziua de miercuri, 30 mai. "Am admis, cu majoritate de voturi, și am stabilit că există un conflict între ministrul Justiției și președinte datorat refuzului președintelui de a da curs propunerii ministrului Justiției”, a anunţat preşedintele CCR, Valer Dorneanu, la finalul şedinţei CCR.
Vă reamintim faptul că pe 22 februarie ministrul Justiţiei Tudorel Toader a cerut revocarea şefei DNA, reţinând în sarcina acesteia 20 de „acte şi fapte de netolerat". Printre acestea, Toader a menţionat ancheta în cazul OUG 13, refuzul de a se prezenta la audierile din Parlament, falsurile din dosare, lipsa unei reacţii adecvate în cazul presupuselor abuzuri de la DNA Ploieşti, precum şi afectarea imaginii României prin dezinformarea forurilor europene.
Judecătorul Cristi Dănileț s-a declarat foarte surprins de decizia luată de membrii CCR, potrivit unei declarații oferite postului Digi24. "Sunt surpins de decizia CCR. După părerea mea, ministrul Justiţiei are un rol fundamental la numirea procurorilor şefi, nu la revocare. Sper ca decizia CCR să detalieze toate aceste aspecte. Motivarea deciziei este foarte importantă, o aşteptăm. Asistăm la o deplasare a procurorilor către Executiv. Prin aceasăt decizia a CCR se regândeşte statutul procurorilor în România. CSM nu mai are niciun cuvânt de spus", au fost spusele acestuia.