Declaratia 600 - cine depune, termen, formular online
Guvernul s-a ținut de cuvânt și a venit cu o nouă variantă a declarației 600, care a scandalizat sute de mii de români la sfârșitul anului trecut. Conform premierului Viorica Dăncilă, un draft al modului în care vor fi stabilite și plătite contribuțiile sociale pentru veniturile extrasalariale a fost scos în dezbatere publică, joi, pe site-ul Ministerului de Finanțe.
Viorica Dăncilă a declarat azi că ministrul Eugen Teodorovici are termen până la 15 aprilie să vină cu o variantă finală a formularului buclucaș. Până atunci, un model de declarației și modul de aplicare au fost postate pe site-ul ministerului pentru a fi discutate de toți cei interesați. La scurt timp de la anunț, site-ul ministerului a căzut.
Cine depune declaratia 600 la ANAF
Conform premierului, noul formular, care va fi obligatoriu pentru românii care obțin venituri din alte surse decât cele salariale (activități independente, dividende, chirii, arendă), va veni cu modificări importante:
Contribuabilii vor depune o singură declarație, „în loc de șapte”.
Încadrarea ca plătitor de CAS și CASS se va face în funcție de venitul estimat pentru anul curent, indiferent care a fost venitul realizat în anul precedent.
Termen de depunere pentru declaratia 600
Plățile pentru impozitul pe venit, CAS și CASS se fac la venitul estimat pentru anul curent și nu la venitul realizat în anul precedent.
Va fi un singur termen de plată: 31 martie a anului următor celui în care se realizează veniturile.
Va fi eliminată obligația de a efectua termene anticipate, „ceea ce conduce la eliminarea dobânzilor și penalităților”. Totuși, contribuabilul va putea alege să facă plăți și în cursul anului.
Declarația 600 online
Contribuabilii vor primi bonificație în cazul efectuării de plăți înainte de termenul-limită de plată.
Guvernul va încuraja depunerea Declarației 600 prin Spațiul Privat Virtual al ANAF. „Pentru acest lucru se acordă chiar o bonificație”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.
Calitatea de asigurat se va dobândi de la data depunerii declarației unice și nu de la data efectuării plății, așa cum este în prezent.
Persoanele fără venituri sau cu venituri mici vor fi asigurate în sistemul public de sănătate timp de 12 luni dacă vor plăti CASS la nivelul a 6 salarii minime brute (6 x 1.900 lei), față de nivelul a 12 salarii minime brute, cât este în prezent.