Declarația pe proprie răspundere. Cum arată, cum se completează și cum se scrie de mână

25 martie 2020 13:25   Național
Ultima actualizare:

De azi, de la ora 12.00, toți românii care vor dori să iasă din casă din motive personale, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, vor trebui să aibă asupra lor o declarație pe proprie răspundere în care să jutifice motivul părăsirii domiciliului. Iată cum arată documentul tip, cum se completează și cum se scrie de mână.

Azi, începând cu ora 12.00, au intrat în vigoare prevederile Ordonanței Militare nr. 3, care stabilesc restricții noi de deplasare. Astfel, nu vom mai avea voie să ieșim din casă nici pe timp de zi, nici pe timp de noapte decât dacă mergem sau ne întoarcem de la serviciu, dacă facem cumpărături în proximitatea casei, dacă trebuie să avem grijă de copii, bătrâni sau alte persoane vulnerabile, dar și în situația în care avem nevoie urgență de un consult medical. Însă, pentru aceste motive va trebui să prezentăm organelor de poliție, la cerere, o declarație pe proprie răspundere.

Declarația pe proprie răspundere, documentul tip, poate fi descărcată de pe siteul Ministerului Apărării Naționale sau de pe siteurile altor autorități române. Însă, cei care nu au posibilitatea de a o imprima, o pot scrie de mână. Iată tot ce trebuie să știi!

Declarația pe proprie răspundere. Cum arată documentul

Declarația pe proprie răspundere este un document tip, care se imprimă pe o foaie A4 și trebuie să o ai asupra ta dacă ieși din casă pe timp de zi și pe timp de noapte.

Declarația pe proprie răspundere. Cum se completează 

În declarația pe proprie răspundere trebuie să notezi următoarele date personale: numele și prenumele complet, prenumele părinților, domiciliul complet, așa cum este trecut în buletin, datele din buletin – CNP, serie și număr - adresa de reședință, în cazul în care nu locuiești la adresa care figurează în cartea de identitate. Următoarele informații sunt legate de intervalul orar în care lipsești de la domiciliu și motivele care te-au scos din casă. Acestea sunt mai multe: te duci sau vii de la serviciu, te duci la medic pentru un consult care nu suportă amânare (poate fi o situație de urgență), însoțești un copil, mergi la o persoană care are nevoie de ajutorul tău fiind în vârstă sau aflată într-o situație vulnerabilă. Din casă mai poți ieși și pentru a face cumpărături esențiale, pentru a-și plimba câteva minute câinele sau pentru aface puțină mișcare. Ultima casetă pe care ai putea s-o bifezi se referă la alte situații urgete ce trebuie însă explicate pe larg. Declarția trebuie semnată și datată.

Cum scrii de mână declarația pe proprie răspundere. Model.

Persoanele care, din diferite motive, nu pot imprima documentul tip, pot scrie declarația de mână, cu obligația de a trece toate informațiile necesare și obligatorii. Iată mai jos un model din care să te inspiri.

Subsemnatul/ subsemnata……..., nascut/nascută la data …….., cu domiciliul în localitatea….., județul…..sectorul….strada…...nr…..bloc…..scara…..etaj…..apartament….cu resedința în localitatea…..județul…..sectorul….strada...nr….bloc….scara...etaj….apartament, certific faptul că deplasarea mea este legată de următorul motiv……...

Singurele motive care îți permit, legal, să ieși din casă se regăsesc în documentul tip și sunt următoarele:

  • deplasare între domiciliu și locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanță (cu prezentarea unei adeverințe de la angajator)sau deplasare în interes profesional care nu poate fi amânată (cu ordin de deplasare de la angajator);
  • consult medical de specialitate care nu poate fi amânat;
  • deplasare pentru cumpărături de primă necesitate la unități comerciale din zona de domiciliu;
  • deplasare pentru asigurarea asistenței pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoțirea copiilor,
  • deplasare scurtă, lângă domiciliu, pentru desfășurarea de activități fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă,
  • deplasare scurtă lână domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie;
  • deplasare pentru rezolvaea următoarei situații urgente……………..și urmând următoarul traseu………..

Subsemnatul....... cunosc prevederile art. 326 din codul penal cu privire la falsul în declarații și art 352 din codul penal cu privire la zădărnicirea combaterii bolilor. La sfârsșitul declarației se trec data și semnătura. Declarația pe proprie răspundere poate fi arătată organelor de poliție și în format electronic. Cu alte cuvinte, o poți fotografia și o poți păstra în telefonul mobil.

Citește și: 

Oficial! De miercuri, persoanele peste 65 de ani au voie să se deplaseze numai între orele 11 și 13

Buna Vestire, acatist. Pe 25 martie să ne rugăm pentru sănătatea noastră și a celor din jur

Mai multe