Deconspirarea lui Robert Turcescu, o păcăleală? 6 întrebări care "distrug" cazul
Lumea politică a fost dinamitată de mărturia jurnalistului Robert Turcescu, potrivit căreia ar fi fost ofiţer sub acoperire. Oamenii politici și jurnaliștii nu reușesc să înțeleagă de ce a făcut Turcescu această devăluire.
A lăsat pe toată lumea cu gura căscată. Jurnalistul Robert Turcescu a postat duminică la prânz, pe blogul personal, un text intitulat „Mărturisire şi spovedanie“ în care pretinde că ar fi fost „locotenent-colonel sub acoperire“.
„Da, am fost lt.-colonel sub acoperire. Public mai jos câteva dintre statele de plată, cu sumele de bani pe care le-am primit. Am ales să nu-l trădez pe bunul Dumnezeu şi să fac această mărturisire publică. Refuz să fiu Iuda în faţa lui Christos, chiar dacă astăzi, celor ce vor citi şi vor vedea acest text poate că nu le va fi foarte clar ce se întâmplă. Rugaţi-vă pentru mine şi cu mine să fim iertaţi şi izbăviţi. Sunt pregătit să îndur oprobiul public, îl merit, dar sper să avem parte de legi şi de judecători drepţi. Cu Dumnezeu înainte şi va fi bine! Vă cer iertare tuturor“.
Duminică seara, Robert Turcescu a fost prezent ca invitat şi la o emisiune a postului B1TV, unde el însuşi lucrează, dar nu a rămas în studio decât un sfert de oră, răstimp în care a oferit o singură informaţie în plus: aceea că nu se pune problema ca blogul să-i fi fost spart de hackeri, că el a scris textul şi el a postat respectivele documente.
Subiectul a fost amplu dezbătut de presă. Ziariștii de la Adevărul spun că Robert Turcescu a lăsat în urmă câteva indicii care, analizate cu atenţie, pun sub un serios semn de întrebare sinceritatea mărturisirii sale.
Iată ce întrebări își așteaptă răspunsul, potrivit adevarul.ro.
1. Risc penal sau o minciună convenabilă? Noul Cod Penal pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani „divulgarea, fără drept, a unor informatii secrete de stat, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu". Singura situaţie în care o persoană nu riscă nimic penal dacă afirmă că este sau a fost ofiţer acoperit e cea în care persoana respectivă spune prin asta un neadevăr.
2. Ce relevanţă are livretul militar? Documentul pe care l-a prezentat Robert Turcescu ca fiind livretul său militar nu constituie, în sine, o dovadă de apartenenţă prezentă sau trecută la vreun serviciu secret. Fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a declarat că livret militar nu posedă ofiţerii activi, ci doar rezerviştii. Robert Turcescu nu mai este nici măcar rezervist, din anul 2012, când i-a fost retrasă această calitate pe care o primise în 2010 în condiţii dubioase.
3. Ce e cu fluturaşii de salariu? Turcescu a postat pe blog patru fluturaşi de salarizare, din perioada august-noiembrie 2012, din care rezultă că titluarul lor ar fi primit sume în jur de 2.400 de lei lunar. Nici aceşti fluturaşi nu reprezintă în sine o dovadă de apartenenţă la servicii secrete, întrucât lipsesc numele instituţiei plătitoare, numele beneficiarului şi codul său numeric personal.
4. Al cui e Codul Numeric Personal (CNP)? Livretul militar prezentat de Robert Turcescu are trecut codul numeric personal 1-75-05-03-40-4261. Site-urile de validare a CNP-urilor îl atestă ca fiind un CNP valid, care aparţine unei persoane de sex masculin, născută pe 3 mai 1975 şi domiciliată în Bucureşti în momentul atribuirii. Acesta însă nu este CNP-ul real al lui Robert Turcescu, după cum rezultă din documentele oficiale. Corespunde doar sexul masculin (1) şi data naşterii (75-05-03). Judeţul nu este Bucureşti (40), ci Argeş (03), iar ultimele patru cifre sunt cu totul altele.
5. De unde e fotografia? Internauţii care au comentat subiectul au observat că, deşi alterată prin xerocopiere, fotografia de pe livretul militar este identică cu fotografia de prezentare de pe blogul jurnalistului şi care provine dintr-o galerie foto realizată pe vremea când Turcescu lucra la Realitatea TV. Or, instituţiile care emit documente de identitate îşi efectuează propriile fotografii.
6. Ce însemnătate are data avansării în grad? În copia de livret militar prezentată pe blog, apare ca dată a a avansării la gradul de locotenent-colonel a lui Robert Turcescu ziua de 14 aprilie 2010. Aceasta este o zi cu semnificaţie tristă pentru Robert Turcescu, întrucât este exact data la care Ministerul Apărării Naţionale, fără să-l înştiinţeze, i-a atribuit gradul de locotenent-colonel în rezervă, deşi el nu efectuase nici măcar stagiul militar. Doi ani ma târziu, în vara lui 2012, gradul i-a fost retras.