Delicatesă cultivată de specialiștii buzoieni: spanacul de Okinawa
Munca de cercetare în legumicultură dă rezultate dintre cele mai surprinzătoare. Una dintre noutăţile de la serele Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură din Buzău este spanacul de Okinawa, un soi în curs de aclimatizare, care poate fi cultivat pe toată durata anului.
Această plantă originară din Asia are un gust mai intens, iar preparatelor, proaspete sau gătite, le oferă un aspect deosebit. ”Diferă mult la culoare. Un preparat din acest spanac este mult mai închis la culoare, de la acest pigment din frunză”, spune cercetătorul Costel Vânătoru pentru adevarul.ro. Frunzele fragede sunt perfecte pentru salate, iar frunzele mature pot fi utilizate pentru prepararea ceaiurilor sau pentru mâncăruri gătite la foc.
Ceaiul din această varietate de spanac este bun pentru răceli și, datorită conţinutului ridicat de fier, este recomandat și împotriva anemiei. Serele stațiunii experimentale din Buzău produc adevărate minunăţii, care vor ajunge cât de curând în toate grădinile. Astfel, mii de plante aromatice sau condimentare, legume şi verdeţuri aduse din alte zone ale globului se află în curs de aclimatizare.