Delicatese româneşti: piersici turtite şi pepeni Chihlimbar. Secretele fermierilor din Berca

20 august 2021 7:24   Național
Ultima actualizare:

Dulci şi aromate! Un soi exotic de piersici s-a adaptat perfect la clima şi la solul din zona colinară a Buzăului. Este vorba despre piersicile plate, produse de un pomicultor în livada pe care a plantat-o cu şase ani în urmă, după ce s-a întors cu familia din Spania. Fermierul are recoltă de piersici plate între lunile iunie şi septembrie.

Soţii Monica şi Iacob Nedelcu au înfiinţat în comuna buzoiană Berca o livadă cu aproape o mie de piersici din soiul Paraguay, cu fructele plate. ”Sunt mai gustoase decât piersicile clasice, sunt dulci şi aromate, iar sâmburii sunt mai mici. În Spania se numesc Paraguayos”, explică Iacob Nedelcu, proprietarul livezii, pentru Adevarul.ro.Livada înfiinţată cu puieţi aduşi din Spania a început să aibă rod încă din al doilea an de la înfiinţare. Toţi membrii familiei sunt angrenaţi în afacerea cu fructe exotice. Au învăţat tainele acestei culturi. ”Suntem la a doua serie pe care o culegem. Piersicile turtite nu sunt foarte coapte, însă aşa este cererea peste tot pe unde distribuim. Fructul trebuie să fie mai verde, pentru a avea timp să se coacă la raft”, dezvăluie Ciprian Ungureanu, ginerele soţilor Nedelcu.Piersica plată mai este numită piersică saturn sau piersica-gogoaşă. Aceste fructe sunt tot mai cerute de marile magazine, spre bucuria cultivatorilor. ”Cei care erau neîncrezători la început au cumpărat şi au mâncat, după care ne-au felicitat. Acum primim telefoane şi eu, şi soţul, şi copiii. Clienţii ne spun că vor piersici turtite”, spune Monica Nedelcu, producător de fructe.

«Mai gustoase decât cele clasice»

În ferma de la Berca au fost plantate cinci soiuri, cu perioade diferite de coacere, din iunie până în septembrie. ”Pomii au fost aduşi de mine din Spania. La început am adus câteva soiuri, însă doar cinci au mers foarte bine. Acum, fructele lor se comportă foarte bine şi putem declara că producem piersica plată de România”, spune Iacob Nedelcu. Fructele culese de membrii familiei Nedelcu ajung în magazine din toată regiunea. La poarta fermei, piersicile plate se vând cu 5 lei kilogramul. În magazine, acestea ajung şi la 10 lei kilogramul. Livada din Berca ocupă 6.000 de metri pătraţi, însă proprietarul intenţionează să tripleze suprafaţa în următorii ani.

«Pepenii Chihlimbar au un parfum năucitor»

Unul dintre cele mai bune soiuri de pepene galben, Chihlimbar, obţinut din seminţe bulgăreşti, umple pieţele la Călăraşi. Producătorii afirmă că este gustos şi că este aproape la fel de dulce ca mierea de albine. Nelu Achim (53 de ani) vinde pepeni galbeni în piaţa Orizont din Călăraşi. Producătorul are o plantaţie pe o suprafaţă de două hectare la Brâncoveni, în comuna Dragalina, scrie adevarul.ro. Este o mică afacere de familie, pe care a pornit-o în urmă cu 28 de ani. „Pepenii Chihlimbar sunt aromaţi, foarte dulci şi au un parfum năucitor. Sunt pretenţioşi, dar am creat condiţii pentru ca pepenii să ajungă la clienţi în stare foarte bună”,  se laudă Nelu Achim. În piaţa Orizont, pepenii galbeni se vând cu preţuri care ajung până la 4 lei kilogramul.

Citește continuarea pe www.adevarul.ro

Mai multe