Depolitizarea CCR: fără judecători care să fi ocupat funcții politice în ultimii 8 ani!
Camera Deputaților a adoptat tacit un proiect de lege prin care noii judecători ai Curții Constituționale Române (CCR) trebuie să nu fi fost membri de partid în ultimii opt ani înainte de numire. Cuvântul decisiv îl va avea Senatul, însă proiectul e privit cu ochi buni atât de PSD, cât și de PNL.
Pe vremea când era în opoziție, PSD a prezentat o inițiativă de modificare a Legii de funcţionare şi organizare a Curţii Constituţionale. Mai exact, era instituită prevederea ca noii judecători numiţi de preşedintele ţării, Senat şi Camera Deputaţilor să nu fi făcut parte din partide sau coaliţii politice în ultimii opt ani înainte de a fi propuşi. Proiectul a fost ignorat de Coaliție, ceea ce a dus la adoptarea tacită de către Camera Deputaţilor, termenul pentru dezbatere şi vot fiind ultima zi din 2021, anunță Adevărul.
Proiectul de lege a ajuns la Senat
„Sunt poziţiile noastre oficiale mai vechi. Nu s-a schimbat nimic. Nu au mai fost discuţii pe acest subiect. Nu a intervenit nicio altă decizie de la ultima comunicare pe care cred că a făcut-o chiar preşedintele partidului”, a declarat Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD. Și liberalii privesc cu ochi buni inițiativa de depolitizare a CCR: „Este o iniţiativă care a ajuns la Senat, una de bun augur, pentru că este nevoie să creştem independenţa şi, în acest fel, credibilitatea CCR. Ar fi o garanţie în plus, aşa cum spune şi proiectul, pentru a ne asigura că nu amestecăm politica în justiţie”, a precizat pentru „Adevărul” Ionuţ Stroe (deputat), purtător de cuvânt al PNL.
3 actuali judecători nu ar fi putut prinde scaunul de magistrat
Dacă în prezent exista în vigoare o asemenea prevedere, trei dintre judecătorii CCR, în frunte cu preşedintele Valer Dorneanu, nu ar fi avut dreptul să fie membri ai acestui for. Dorneanu a făcut politică până în 2008 în PSD, iar în 2013 a ajuns la CCR, în timp ce Marian Enache a fost luat de pe băncile Parlamentului şi numit la CCR. Attila Varga, judecător din 2016, a avut şase mandate de parlamentar până în 2012. Dar nu-i nimic, legea și-ar putea face efectele în 2022, când o treime din componența CCR va fi schimbată.