Deschiderea școlilor. La câte cazuri de Covid-19 se suspendă cursurile într-o unitate de învățământ

1 septembrie 2020 17:55   Național
Ultima actualizare:

Ministrul Nelu Tătaru a semnat Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/ instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, au transmis, marţi, reprezentanţii MS.

Documentul reglemetează măsurile privind mijloacele de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 care se vor aplica în unităţile/instituţiile de învăţământ.

“Depunem toate eforturile pentru începerea anului şcolar în siguranţă. Este importantă distanţarea socială, dar şi respectarea măsurilor de igienă care sunt deja cunoscute. Condiţiille în care se va desfăşura acest an şcolar: distanţare, dezinfecţie, portul măştii. Adaptarea acestor condiţii la fiecare unitate şcolară a impus un efort maxim în ultimele două luni”, a declarat ministrul Nelu Tătaru, într-o conferinţă de presă.

Actul normativ mai prevede informarea permanentă a personalului, elevilor şi părinţilor/ reprezentant legal cu privire la măsurile de protecţie împotriva infecţiei SARS-CoV-2.

Citește și:

Monica Anisie: părinții scapă de declarația pe propria răspundere la deschiderea școlilor

Cursurile unei unități de învățământ se suspendă la 3 cazuri ce Covid-19 în clase diferite

La apariţia într-o clasă din unitatea de învăţământ a unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV-2, se suspendă cursurile clasei respective, pentru 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile.

La apariţia a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2  în clase diferite ale aceleiaşi unităţi de învăţământ, se suspendă cursurile şcolare ale întregii unităţii de învăţământ, pe o perioada de 14 zile de la data confirmării ultimului caz.

Citește și:

Nelu Tătaru: ”Se poate ajunge la 1.500 de cazuri zilnic, după deschiderea restaurantelor şi începerea şcolii”

Ce se întâmplă dacă se îmbolnăvesc cadrele didactice

La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB despre eveniment.

În perioada de suspendare a cursurilor, conducerea unităţii/instituţiei de învăţământ va dispune realizarea următoarelor activităţi obligatorii:

a) curăţenia şi aerisirea claselor/sălilor;

b) dezinfecţia curentă şi terminală a spaţiilor unităţii/instituţiei de învăţământ, respectiv clase, săli, holuri, toalete, în colaborare cu DJSP/DSPMB;

c) pe perioada celor 14 zile de suspendare toţi contacţii direcţi din cadrul unităţii/instituţiei de învăţământ ai cazurilor confirmate vor fi izolaţi la domiciliu.

Mai multe