Deschideţi autostrada! Mor oameni pe capete

7 august 2016 19:54   Național
Ultima actualizare:

Incompetenţa şi nepăsarea autorităţilor şi a firmelor de construcţii sunt plătite cu vieţi. De când lotul 3 din autostrada Deva-Orăştie a fost demolat şi închis, şoferii ocolesc zona pe DN1. Unii dintre ei şi-au găsit sfârşitul pe ruta alternativă.

A fost inugurată cu mare fast în noiembrie 2014, cu puţin timp înaintea alegerilor prezidenţiale. Victor Ponta avea nevoie de capital de imagine ca să fie ales preşedintele ţării.

Nu s-a gândit nici o clipă că pune presiune pe constructor. A vrut neapărat ca lotul 3 Deva-Orăştie să fie deschis repede. Şi aşa a fost. Lucrată în bătaie de joc, o bucată din tronson s-a surpat după doar o săptămână. S-a circulat aşa până la 15 septembrie 2015, când autorităţile de la Drumuri şi-au dat seama că problema este gravă şi au închis autostrada. Nu mai puţin de 200 mp au fost decopertaţi şi aşa s-a constatat că sub asfalt băltea apa şi că totul fusese ridicat pe nisip.

Constructorul a arătat cu degetul spre fostul premier, acuzându-l că l-a zorit să finalizeze. În total, 22 km de şosea sunt blocaţi şi în ziua de azi. Se lucrează şi se fac teste să se vadă dacă tot lotul e în pericol să se prăbuşească.

În tot acest timp, traficul este deviat pe DN1, între localităţile Sălişte şi Cunţa. Iar urmările sunt grave. Poliţiştii se plâng că numărul accidentelor grave a crescut dramatic.

“În perioada 2011-2014 am avut scăderi pe accidente: 4 evenimente, fără morţi, şi 6 răniţi. De când s-a închis autostrada, numărul accidentelor a crescut semnificativ. Din septembrie 2015 şi până în prezent s-au înregistrat 17 accidente grave, soldate cu 7 morţi şi 37 de răniţi. Am informat Prefectura şi CNADNR, iar şeful IPJ Sibiu a ridicat problema săptămâna trecută în cadrul unei dezbateri. Situaţia este cât se poate de serioasă”, ne-au declarat reprezentanţii IPJ Sibiu. Dacă lucrurile merg bine, autostrada s-ar putea redeschide la toamnă.

Mai multe