Descoperire arheologică impresionantă într-un oraș de la noi din țară. Arheologii, muți de uimire

20 noiembrie 2024 12:49   Național

O descoperire uimitoare a fost făcută în Iași, în timpul unor cercetări preventive pe amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgenţe Iaşi. Experții au reușit să scoată la lumină mai multe schelete care ar avea o vechime de aproximativ 3.500 de ani î. Hr.

Nimeni nu și-ar fi imaginat ce descoperire arheologică importantă urma să fie făcută atunci când au fost începute cercetările preventive, înainta ca Spitalul Regional de Urgențe Iași să înceapă să fie construit.

Cercetătorii au reușit să descopere o serie de schelete vechi de aproximativ 3.500 de ani î. Hr, aparținând culturii  Horodiștea-Erbiceni, cât și mai multe gropi menajere.

„Aceste complexe sunt de fapt nişte gropi menajere, dar şi nişte complexe funerare în care au fost făcute înhumări şi reînhumări. Gropile menajere sunt importante pentru noi, arheologii, pentru că acolo găsim vestigiile culturii materiale. De exemplu, acolo oamenii preistorici îşi aruncau vasele din lut care se spărgeau, îşi aruncau oasele de la animalele pe care le consumau”, a explicat, potrivit adevarul.ro, Măriuca Vornicu, cercetător ştiinţific la Institutul de Arheologie din cadrul Academiei Române, filiala Iaşi.

Scheletele sunt vechi de mii de ani

Iar pe lângă aceste gropi menajere și vestigiile materiale recuperate din acestea, specialiștii au găsit și o serie de schelete, vechi de mii de ani. Cultura Horodiștea-Erbiceni nu este foarte cunoscută în România, însă trebuie să știm ea s-a întins și de-a lungul unor teritorii din Republica Moldova și Ucraina, la fel precum cultura Cucuteni.

„Pe lângă gropile menajere, în situl respectiv am mai descoperit şi înmormântări ale unor indivizi care aparţin de cultura Horodiştea-Erbiceni. Cultura aceasta îşi începe evoluţia la mijlocul mileniului IV î. Hr. , 3500 î .Hr”, a mai spus experta.

Lucrările vor merge înainte fără întârzieri

La fel de important pentru români este faptul că lucrările pentru Spitalul Regional de Urgențe Iași nu vor întârzia din cauza acestor descoperiri.

„Şantierul arheologic de la SRU nu va întârzia lucrările. Cea mai mare parte a sitului e cercetat. Noi ne apropiem de partea finală a cercetării. Noi am cercetat peste 30 de complexe arheologice dintre care în trei gropi erau înhumaţi şi reînhumaţi cel puţin 14 indivizi”, a explicat Măriuca Vornicu.

Mai multe