Descoperirea tulburătoare făcută de medici la autopsiile pacienților cu coronavirus: „Mai avea mulți ani de viață”

30 iunie 2020 20:57   Național
Ultima actualizare:

Medicii de la Spitalul Colentina au dezvăluit că, în urma autopsiilor făcute asupra persoanelor decedate din cauza infectării cu SARS-CoV-2, au ajuns la concluzia că virusul poate afecta toate organele interne. Astfel, chiar și pacienții cu boli grave ar mai fi trăit 20-30 de ani dacă nu ar fi fost infectați cu COVID-19.

Sabrina Zurac, profesor de anatomopatologie și directorul medical al spitalului Colentina, a explicat în detaliu întreaga descoperire scoasă la iveală de autopsiile pacienților morți din cauza noului coronavirus.

„Infecția cu SARS-CoV-2 nu alege. Poveştile iniţiale, că sunt doar persoanele foarte vârstnice sau foarte bolnave afectate, asta a fost o poveste. Am făcut mai multe autopsii. Au fost pacienți cu stare de sănătate absolut bună”, a susținut medicul.

Infecția cu SARS-CoV-2 afectează toate organele

Infecția cu SARS-CoV-2 produce afecțiuni la nivelul tuturor organelor, principalele afecțiuni sunt la nivel pulmonar și cardiac. La nivel pulmonar produce afectare alveolară și formare de mici cheaguri de sânge în vase mici, în urma cheagurilor apar zone de moarte a țesutului care era irigat cu sânge de vasul respectiv, la nivel cardiac inflamația pe care o produce virusul și afectarea directă a fibrelor musculare cardiace produce tulburări de contracție a peretelui inimii și tulburări de funcționare, la nivelul ficatului.

Se constată o acumulare de grăsime care duce la o tulburare a funcției celulei hepatice și la afectarea capacității de detoxifiere a organismului, la nivelului rinichiului apar zone de necroză, care fac ca deșeurile toxice din organism să nu se mai elimine așa cum trebuie, iar în restul organelor peste tot unde apar microtromboze apar și zone de necroză, de moarte celulară care duce la disfuncția fiecărui organ în parte și de asemenea în ganglionii limfatici și în splină. Am constatat o scădere a numărului de limfocite. Este un efect demonstrat al infecției cu SARS-CoV-2”, a explicat Sabrina Zurac, potrivit Digi24.

Pacienții mai puteau trăi ani buni dacă nu s-ar fi infectat 

De asemenea, medicul a declarat că și pacienții cu anumite boli preexistente ar mai fi trăit ani buni dacă nu ar fi fost infectați. „Dacă nu ar fi avut COVID, supraviețuirea, rata de viață era peste 20, 30 de ani. Am avut un caz, un tânăr de 35 de ani cu insuficiență renală cronică.

La insuficiența renală cronică se face dializă, transplant, deci omul avea în față mulți ani de viață, celelalte trei persoane au avut supraponderalitate, au avut câteva kilograme în plus, dar niciun obez, unul avea hipertensiune, unul diabet care necesita insulină și doamna avea diabet zaharat, dar controlat doar prin alimenție. Acești oameni care aveau vârste între 40 și 57 de ani, erau oameni care ar mai fi trăit minim 20, 30 de ani.

Le-am făcut autopsia tocmai pentru a stabili leziunile pe care infecția cu SARS-CoV-2 le produce la nivelul țesutului, la pacienții din România. În fiecare țară există niște predispoziții genetice și în funcție de bagajul genetic al fiecărei populații, modificările ce apar pot să fie diferite.

La ce riscuri se expun medicii care tratează pacienții cu coronavirus

Virusul SARS-CoV-2 este încadrat ca un patogen extrem de periculos în categoria HIV, Ebola, Rabie și necesită măsuri de precauție pentru personalul medical de nivel 3, și, din ce știu eu, nu există nicio morgă care să îndeplinească aceste condiții. Practic, riscul la care personalul medical s a supus pentru a obține niște răspunsuri este imens.

În momentul în care examinam plămânii, lichidul care se scurge din țesutul pulmonar are nivelul de infecțiozitate maxim, practic în acel moment anatomopatologul atinge riscul pe care îl are anestezistul cand intubează pacientul, sau pneumologul când face endoscopie.

Este păcat să nu respectăm niște reguli minimale care înseamnă purtarea de mască, spălatul pe mâini și distanțarea socială.

În fond ce poate să strice? Ce poate să fie rău să păstrezi igiena, ce poate să fie rău să nu-i tușești în față celui cu care vorbești, ce poate să fie rău să nu te înghesui la cozi interminabile? Este o mare greșeală să considerăm că virusul nu există”, a mai spus aceasta.

Mai multe