Descoperirea uluitoare făcută de arheologi în Sfântu Gheorghe! Obiectele au mii de ani vechime

18 decembrie 2024 15:30   Național
Ultima actualizare:

În ultimii ani, specialiștii de la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe au efectuat cercetări în nord-estul municipiului. Acum, ei au reușit să scoată la lumină artefacte ce datează din perioada dacică.

Mai multe obiecte incredibile au fost scoase la lumină de către specialiștii de la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, din Sfântu Gheorghe. În urma săpăturilor efectuate în zonă, ei au reușit să descopere sceheletele mai multor animale, cel al unui copil, cât și diferite vase ceramice. Obiectele erau depuse în gropi cilindrice, sau în formă de sac, care aveau gura mai îngustă.

„Aceste noi cercetări au condus la descoperiri de obiecte şi peisaje arheologice remarcabile, reprezentative pentru mai multe perioade din preistorie şi până în perioada medievală. Între acestea, se remarcă vasele ceramice, întregi sau fragmente, însoţite şi de alte obiecte şi de urme ale unor activităţi pe care nu le înţelegem în totalitate, din perioada dacică”, au scris experții de la muzeu, într-o postare pe pagina de Facebook.

Mai multe obiecte din perioada dacică au fost descoperite

Experții au precizat că în una dintre gropi se afla scheletul unui copil, în alta se aflau doi purcei, în timp ce într-o groapă puțin adâncă a fost găsit și scheletul unui cal. Aceste descoperiri au fost făcute într-un sit cunoscut drept Sfântu Gheorghe Bedehaza, pe malul stâng al Oltului. În trecut, aici au mai fost găsite obiecte dacice, cât și din alte perioade.

„Cele mai multe dintre descoperiri sunt din perioada dacică, cel mai des discutat în literatura de specialitate fiind un depozit de vase întregi, dar şi din neolitic, epoca bronzului, perioada post-romană şi medievală”, explică specialiștii, vorbind despre acest sit unde s-au făcut cercetări de decenii.

Aici a fost găsit și un tezaur

De asemenea, muzeul a mai precizat că zona a fost subiectul unui proiect de arheologie preventivă, organizat de către un grup de experți de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, din Capitală.

„O serie de cercetări arheologice recente, din 2023 şi 2024, realizate cu prilejul regularizării pârâului Arcuş, au arătat că acest tip de gropi cu depuneri din perioada dacică se găsesc şi pe partea stângă a râului Olt. Pentru moment, sectorul aflat în dreptul pârâului Arcuş, pe malul sudic al acestuia, şi care continuă pe sub terenurile de antrenament de la Arena Sepsi, a fost definit ca un sit nou, dar nu este exclus ca cercetările arheologice viitoare să arate că şi zona Sepsi Arena poate fi considerată parte a marelui sit arheologic de la Bedehaza”, mai spun experții.

În plus, în 1985 a fost găsit și un tezaur despre care se presupune că ar fi fost îngropat la scurt timp după anul 63 a. Chr.

Mai multe