Destinul trist al Tatianei Stepa. 11 ani a lucrat în mina Lupeni

6 august 2018 14:09   Național
Ultima actualizare:

Tatiana Stepa a cântat folk timp de 27 de ani. Ca să supraviețuiască, a lucrat în mină în Valea Jiului. Și-a crescut singură copilul și și-a îngrijit părinţii, grav bolnavi, cu o dăruire de sfântă. Deși grav bolnavă, a cântat pe scenă, la Vama Veche, cu o săptămână înainte de a muri.

Cântăreața de folk Tatiana Stepa a plecat dintre noi la 7 august 2009. Avea doar 46 de ani. A fost un copil din popor: o fată de mineri din Valea Jiului. Tatiana este unui din cei trei copii ai familiei Stepa. Mama ei a fost slugă de la 10 ani, iar tatăl a fost copil de regiment. Au fugit în Valea Jiului ca să scape de sărăcie. Cei doi frați au fost și ei mineri.

Tatiana Stepa povestea în interviuri mai vechi că avea puține jucării și o trotinetă pentru toți copii familiei. A fost înconjurată de muzică, din prima zi a vieţii: părinţii ei s-au cunoscut cântând şi, dacă n-au avut bani mulţi, au avut grijă ca cei mici să se simtă speciali. La grădiniță, a cântat pentru prima dată pe o scenă, apoi a făcut cursuri de balet, vioară și pian. A făcut Liceul de Arhitectură din București când s-a întâlnit cu muzica folk.

Tatiana Stepa a cântat pe scena Cenaclului Flacăra

În anii ʼ80, Cenaclul Flacăra condus de poetul Adrian Păunescu avea un succes uriaș, în special în rândul tinerilor, iar Tatiana Stepa a urcat pe scena ridicată pe stadionul din Făgăraș, în septembrie 1982. A cântat atunci ”Și-am să-mi fac o doină”, care a fost foarte bine primită de cei 30.000 de spectatori. A rămas în componența Cenaclului până în 1985, când acesta a fost interzis.

Până la desfiinţarea Cenaclului, în 1985, Tatiana Stepa a fost prezentă în circa 1.000 de spectacole.

Ca să supraviețuiască, Tatiana Stepa a lucrat vreme de 11 ani în mina Lupeni, apoi ca tehnoredactor de carte. Povestea că Adrian Păunescu ”i-a ordonat” să învețe tehnoredactarea computerizată, ceea ce i-a fost de mare folos.

Cenaclul ”Totuși Iubirea” a fost înfiinţat în 1990, tot de către Adrian Păunescu. Şi spectacolele, şi membrii cenaclului s-au urnit cu greu, după pauza impusă de 5 ani. Primul mare succes al Tatianei Stepa a venit în 1994, cu un cântec scris împreună cu Adrian Păunescu, «Copaci fără pădure», fără îndoială, cel mai iubit cântec al cântăreței.

Tatiana Stepa, familia

Tatiana Stepa s-a căsătorit foarte tânără și a divorțat când băiatul ei, Cătălin, avea mai puțin de un an. Ca să poată cânta prin țară cu Cenaclul Flacăra, copilul a crescut în casa bunicilor. Cătălin Stepa, acum în vârstă de 37 de ani, i-a moștenit talentul mamei și cântă muzică folk.

Părinții și un frate a murit, iar Tatiana Stepa spunea că, în ciuda faptului că și ea este foarte bolnavă, a trebuit să supravieţuiască, pentru a putea să-i înmormânteze omeneşte pe toţi. 

”Mă simt un om binecuvântat. Cred că viaţa mea a fost şi este frumoasă. Câtă vreme există în viaţa mea muzică şi poezie, rugăciune şi iertare, copii care se joacă, Dumnezeu şi Marea Neagră, prieteni şi iubire, credinţă şi uitare, restul nu contează. Am trăit miracole pentru care nu ştiu ce am făcut ca să le merit. Am cu­noscut oameni lângă care nici nu visam să stau. Am iubit şi am fost iubită. Am făcut greşeli. Am avut slăbiciuni. Unele lucruri le-am făcut prea devreme, altele prea târziu. Am cântat, am creat, am su­fe­rit, am fost fericită, am luptat, am plâns, m-am bucurat. Am trăit!”, spunea Tatiana Stepa cu puțin timp înainte de a muri.

A cântat pe 31 iulie 2009, la Vama Veche, iar o săptămâna mai târziu, pe 7 august, trupul ei obosit s-a prăbușit din pricina cancerului de col uterin.

Mai multe