Dezinfectarea în pandemie: «3 din 8 biocide erau diluate»
La cinci ani după scandalul Hexi Pharma, în urma căruia patronul Dan Condrea s-a sinucis după ce s-a aflat că vindea biocide neconforme spitalelor din România, ne aflăm în pragul unui nou scandal. În urma unei anchete jurnalistice s-a descoperit că, pe piaţa din Sibiu, 3 din 8 dezinfectanţi aleşi aleatoriu ori erau diluaţi ori nu conţineau deloc substanţa activă.
Este vorba despre biocide româneşti şi străine care se adresau populaţiei generale, dar şi produse ”de înaltă eficienţă”, destinate în special cadrelor medicale sau sălilor de chirurgie. În urma analizelor, s-a constatat, de exemplu, că un săpun chirurgical şi doi dezinfectanţi aveau o cantitate de substanţă activă mai mică decât cea declarată pe etichetă şi, implicit, în avizul de punere pe piaţă. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu reţeta Hexi Pharma, dar înmulţită de zeci de ori, scriu jurnaliştii de la Turnul Sfatului din Sibiu.
Însă, de această dată, instituţiile statului român au fost avertizate asupra amplorii unor astfel de situaţii generatoare de profituri necuvenite şi care reprezintă un atentat asupra sănătăţii populaţiei. Fără ca cineva să reacţioneze în vreun fel. O situaţie incredibilă a fost semnalată în cazul unui produs vândut sub eticheta ”Hygienium. Gel antibacterian. Testat virucid”. Potrivit etichetei, gelul respectiv ar fi trebuit să conţină o concentraţie de 70% alcool etilic. ”În urma analizei, alcoolul etilic nu s-a identificat în această probă”, a fost constatarea celor de la ICECHIM.
Jurnaliştii sibieni spun că au intrat şi în posesia altor rapoarte de încercări efectuate tot la ICECHIM în primăvara acestui an, la cererea altor persoane. Şi care arată acelaşi lucru: piaţa din România este inundată cu dezinfectanţi diluaţi. De ce s-a ajuns aici? Cererea de avizare a produselor biocide pentru piaţa din România a devenit atât de mare încât cei de la Comisia de avizare a produselor biocide din cadrul Institutului de Sănătate Publică n-au mai făcut faţă. În mai 2020 s-a înfiinţat o a doua comisie, una militară, care funcţionează pe perioada stării de alertă în cadrul Institutului Cantacuzino. În cinci luni (iunie – octombrie 2020), numai această a doua comisie a încuviinţat vânzarea pe piaţa din România a 200 de noi produse biocide.
De cealaltă parte, Registrul naţional al produselor biocide – cel întocmit de comisia permanentă din cadrul INSP – consemnează că la începutul acestui an erau avizaţi pentru vânzarea în România alţi aproape 400 de dezinfectanţi.
După publicarea acestor informaţii, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a transmis că va contacta Comisia de biocide a ministerului şi că sunt necesare investiţii în laboratoare de referinţă pentru intensificarea controalelor.
Hexi Pharma livra biocide diluate de mii de ori
Hexi Pharma, al treilea cel mai mare producător şi distribuitor de dezinfectanţi în unităţile sanitare din România, a fost acuzat că şi-a diluat produsele cu bună ştiinţă cu până la 2.000 de ori. Dezvăluirea a fost făcută în urma unei investigaţii jurnalistice al lui Cătălin Tolontan şi a declanşat un scandal uriaş legat de practicile companiei respective şi presupusele legături ale acesteia cu zecile de mii de infecţii nozocomiale din spitalele româneşti. Procurorii au descoperit că, în perioada 1 iunie 2010 - 16 mai 2016, compania ar fi indus în eroare reprezentanţii a 340 de unităţi sanitare "prin prezentarea ca adevărată a unor calităţi mincinoase ale produselor proprii". În timpul anchetei, Dan Condrea, patronul companiei, s-a sinucis.