Dezvăluiri despre Colectiv: N-o să-i uit privirea! Eram ultima speranță
Managerul Spitalului Universitar din București, prof .dr. Cătălin Cîrstoiu, rememorează coșmarul primelor zile după incendiul din clubul Colectiv, care a făcut până joi, 12 noiembrie, 53 de victime. Alte peste 100 de persoane sunt internate în spitalele din București și din străinătate cu arsuri grave. Cîrstoiu spune că nu poate uita privirea unei mame, din noaptea tragediei, care își căuta copilul printre răniții neidentificați. ”Eram ultima speranță, ultimul spital înainte de IML.”
În noaptea tragediei, 30 octombrie, la Spitalul Universitar din București au ajuns 25 din răniții de la clubul Colectiv. ”Au intrat 25, unul era deja decedat când a ajuns la noi. 11 erau critici. Dintre ei 5 sunt în stare foarte bună acum și ar putea să plece de la noi ca să înceapă recuperarea, iar 5 au fost trimiși în străinătate, în Olanda, Austria și Marea Britanie. Doi dintre cei trimiși în Marea Britanie s-au prăpădit acolo. În spital am pierdut unul singur pentru care nu s-a mai putut face nimic, a avut leziuni multiple - șocul arsului”, a declarat Cîrstoiu într-un interviu pentru ziare.com.
Sunt câteva imagini din primele zile după tragedie care se vor șterge greu din amintirea managerului Spitalului Universitar. În prima noapte veneau părinți, prieteni, rude să-i caute pe cei dragi printre răniții neidentificați. ”Îmi aduc aminte o femeie care își căuta băiatul. N-o să-i uit niciodată privirea când i s-a spus că nu mai avem niciun pacient neidentificat. E dincolo de cuvinte... Eram ultima speranță, ultimul spital înainte de IML. După aceea am văzut numele băiatului printre cei decedați”, a spus dr. Cîrstoiu.
Medicul a spus și ce se întâmplă cu răniții care se trezesc din șoc, care au o evoluție bună. ”Sunt oameni în suferință... Noi am încercat să nu le redeșteptăm amintirile și să vorbim despre momentul actual, cum se simt, de ce au nevoie. Unii sunt zâmbitori. Un tânăr arhitect, ars pe mâini, a promis că ne face un perete la intrarea in spital.”
Pentru răniții care câștigă lupta pentru viață, urmează o perioadă de recuperare foarte dificilă, atât în plan fizic, cât și în plan psihologic. ”După faza aceasta acută urmează recuperarea dificilă. Oamenii aceștia cu arsuri grave au trecut printr-un șoc emoțional și vor avea nevoie de consiliere. Unii vor avea o fizionomie total schimbată, poate tulburări de vedere. O arsură la o mână nu înseamnă doar arderea tegumentului. Sub el sunt tendoane, vor avea contracturi dacă nu vor face kinetoterapie imediat, nu vor putea lua nici o cana în mână. Îngrijirea unui pacient ars în starea post acuta e o artă”, a mai spus specialistul.