Diana Şoşoacă: «Aţi făcut din mine un erou naţional martir»

8 octombrie 2024 17:32   Național

Curtea Constituţională a României a publicat luni motivarea deciziei privind respingerea candidaturii Dianei Ivanovici-Şoşoacă la funcţia de preşedinte al României, iar reacţiile nu au întârziat să apară.

Judecătorii au argumentat în 63 de puncte decizia de respingere a candidaturii. Conform adevarul.ro, au construit argumentaţia progresiv, menţionând obligaţia preşedintelui de a veghea la respectarea Constituţiei, dar şi pe aceea de a fi „liant al tuturor categoriilor sociale”. Printre altele, judecătorii CCR mai spun că Diana Şoşoacă promovează „un discurs constant antidemocratic şi antisemit”. De asemenea, Judecătorii CCR au concluzionat că lipsa ataşamentului la valorile constituţionale constituie un motiv valid pentru respingerea candidaturii. 

Reacţia politicienei nu a întârziat. Ea a fost dată pe Facebook, în stilul propriu: „Prin această motivare penibilă, nazistă, stalinistă, aţi făcut din mine erou naţional martir. Judecătorii CCR care au motivat penibil decizia de interdicţie a candidaturii mele sunt inculţi juridic! Demisia, inculţilor! (...) Aţi adus calomnia la rang de lege şi v-aţi antepronunţat cu privire la un eventual comportament al subsemnatei în calitate de preşedinte şi v-aţi antepronunţat cu privire la eventuale dosare penale şi administrative care nu au fost judecate, dar nici nu există dovezi că există! Aţi suprimat dreptul la opinie! Hotărârea nu are consistenţă şi substanţă constituţională!”, a scris, printre altele, Diana Şoşoacă, pe Facebook. La final, ea a anunţat că-i va da în judecată pe judecătorii CCR, cerând despăgubiri şi condamnarea acestora. Luni seara, eurodeputata Diana Iovanovici-Şoşoacă s-a plâns în Parlamentul European, la procedura discursurilor de un minut. „Vreau să vă aduc la cunoştinţă un caz extrem de grav care se întâmplă de trei zile în România. Sunt preşedinta partidului SOS România şi conform sondajelor reale deţineam primul loc pentru preşedinţia României care va avea loc pe 24 noiembrie”, le-a spus Şoşoacă eurodeputaţilor.

Părerile specialiştilor referitoare la decizia Curţii Constituţionale au fost, toate, negative, după cum scrie „Adevărul”. Fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, avocatul Adrian Toni Neac-şu, susţine că motivarea hotărârii CCR în cazul Diana Şoşoacă este o „catastrofă din punct de vedere constituţional”. „Decizia este de un abuz animalic la adresa regulilor democratice şi a Constituţiei”, a scris acesta pe Facebook. 

De asemenea, mai multe ONG-uri au semnat o scrisoare publică prin care protestează ferm împotriva deciziei Curţii Constituţionale de eliminare a candidaturii Dianei Şoşoacă. Se argumentează că decizia „pune la îndoială însăşi esenţa sistemului democratic din România”. Fostul judecător al Curţii Constituţionale Petre Lăzăroiu spune că CCR tocmai a pronunţat o „decizie nefericită”.  „Curtea nu judecă persoane. Curtea trebuia să se pronunţe pe candidatură. Şi candidatura, pe Legea 370/2004, stabileşte care sunt condiţiile: să fii cetăţean român, să ai vârsta, să nu fi fost condamnat şi aşa mai departe. Nu mă duc să văd ce fel de om este, pentru că asta nu ştie nimeni şi nu poate s-o garanteze nimeni. Avem un personaj foarte-foarte apreciat şi după ce îl alegem vedem că de fapt ne-am păcălit tare rău”, atrage atenţia fostul judecător al CCR.

Mai multe