Directoare de școală din București, condamnată la doi ani închisoare cu executare pentru luare de mită

4 februarie 2021 18:25   Național
Ultima actualizare:

Carmen Elena Zanfir, director și ordonator de credite la Școala nr. 150 din Capitală, a fost condamnată de Tribunalul București la doi ani închisoare cu executare pentru luare de mită. Directoarea a fost acuzată că a primit suma de 137.236 de lei de la reprezentantul unei firme care execută lucrări de reparații și reabilitare a școlii.

Decizia a fost dată de Curtea de Apel București și este defintivă. Directoarea urmează să fie încarcerată. Instanța de fond, Tribunalul București o condamnase la trei ani cu executare, dar în apel pedeapsa i-a fost redusă, potrivit Ziare.ro.

Potrivit deciziei instanței, Carmen Elena Zanfir nu mai are dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a exercita profesia de cadru didactic în învățământul de stat sau privat și dreptul de a deține, purta și folosi orice categorie de arme, pe o durată de doi ani, după executarea condamnării.

Instanța a mai dispus confiscarea de la directoare a sumei de 30.000 lei, ea având de restituit și suma de 5.000 lei către martora Nicoleta Elena Diaconescu.

Ce mită a luat directoarea Școlii nr. 150

În luna mai 2020, Carmen Elena Zanfir, director și ordonator de credite la Școala nr. 150, situată în Sectorul 5 al Capitalei, a fost trimisă în judecată de DNA sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.

Conform DNA, în perioada septembrie - octombrie 2019, Carmen Elena Zanfir a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor) un comision de 4% (137.236 lei) din valoarea totală a sumei facturate de societate în executarea unui contract de lucrări de reabilitare a școlii, pentru ca, în schimb, să aprobe plățile către societatea respectivă, precum și încheierea unui act adițional de prelungire a duratei contractului.

Denuntatoarea din acest dosar le-a relatat procurorilor că, în luna septembrie 2019, a fost chemată de directoare în biroul de la școală, care i-a spus că ea "nu face nimic gratis" și ar fi condiționat plata facturilor de achitarea unui comision, care se ridică la aproximativ 4% din valoarea totală a facturilor încasate până la acel moment.

Procurorii susțin că directoarea a primit suma pretinsă în mai multe tranșe: prima tranșă, în suma de 20.000 lei, la data de 20 octombrie 2019, a doua tranșă, în suma de 10.000 lei, la data de 27 octombrie 2019, a treia tranșă, în suma de 5.000 lei, la data de 15 februarie 2020, ultima tranșă, în suma de 21.000 euro, la data de 14 aprilie 2020, când procurorii au prins-o în flagrant

Mai multe