Directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului: «Nu ne aşteptăm la cutremure majore»

16 octombrie 2013 15:49   Național
Ultima actualizare:

Cutremurul s-a produs tot în Vrancea, în comuna Nereju, la o adâncime de 136 km, la ora 22.33, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), şi s-a simţit chiar şi la vecinii din nordul Bulgariei. Constantin Ionescu, directorul INFP, ne-a declarat că seismul de marţi seară este legat de cel din 6 octombrie, care a avut o magnitudine de 5,5: „Este legat de cel din 6 octombrie, dar nu este o replică. Ne aşteptam la replici, dar nu au fost. De regulă, replicile au loc la interval scurt de timp, dar nu a fost cazul acum. Nimic deosebit, s-a mai întâmplat şi în alţi ani. Este o activitate normală în Vrancea, nu ne aşteptăm la cutremure importante".

Şi Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP, a declarat, ieri la B1 TV, că din punct de vedere ştiinţific, este imposibilă producerea unui cutremur mai mare de 5,5 magnitudine în Vrancea. „E posibil, nu se poate exclude, să fie un cutremur mai mare de 5,5 magnitudine. S-a mai întâmplat în decursul istoriei zonei Vrancea, însă probabilitatea pentru astfel de cutremure e destul de mică", a afirmat Radulian.

Contactat de Click!, seismologul Victorin Toader, de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, ne-a declarat că „seismul de marţi seară este ceva normal pentru Vrancea. Astfel de cutremure or să se mai producă. Este bine că se întâmplă aşa, pentru că se eliberează energia", ne-a explicat specialistul care a mai menţionat că aceste cutremure nu anunţă unul mai mare: „Nu putem şti dacă şi când se va produce un cutremur de 7 sau mai mare de 7 pe scara Richter".

Victorin Toader a mai precizat că seismele din Vrancea n-au nici o legătură cu cele din Galaţi, „pentru că este vorba de plăci diferite". Totuşi, marţi seară, la scurt timp după seismul din Vrancea, alte două seisme s-au produs lângă Galaţi, de 2,8 şi 2,6 pe Richter. În această regiune pământul nu s-a liniştit de 24 de zile, însumând peste 300 de seisme.

Mai multe