Directorul medical de la „Matei Balș”: „Ne e teamă că valul 3 va fi mai rău decât valul 2”
Directorul medical de la Matei Balș face declarații cu privire la situația pandemică din România. „Valul 3 al pandemiei nu va ocoli România și teama noastră este că va fi mai rău”. Este semnalul de alarmă al medicului Cătălin Apostolescu, directorul medical de la Institutul Matei Balș din Capitală.
Cătălin Apostolescu spune că vor apărea noi mutații și vom avea de conviețuit mulți ani de acum încolo cu SARS-CoV-2. În aceste condiții, medicul atrage atenția că toate spitalele trebuie să aibă circuite COVID și non-COVID, pentru că instituțiile desemnate pentru a trata bolnavii de COVID, de mai bine de un an, nu mai fac față.
Cătălin Apostolescu a dezvăluit ce a însemnat pentru Institutul „Matei Balș” valul al doilea al pandemiei de coronavirus în România: „Acum este, într-adevăr o perioadă n-aș putea spune de liniște, cât de ușoară acalmie. Cele 2.000-3.000 de cazuri pe zi care apar ne permit să respirăm în momentul de față. Am avut o perioadă care a început din septembrie și a continuat în octombrie, noiembrie, decembrie, când la propriu ne-am sufocat, când numărul pacienților era atât de mare, că nu mai știam unde să-i punem, când rulajul pacienților era atât de mare, încât a trebuit să facem rabat la procedurile de dezinfecție”, a mărturisit medicul Cătălin Apostolescu într-un interviu pentru Digi24.
„În mod normal, într-un salon, când au fost câteva zile niște pacienți, îl închizi și faci sterilizare. Noi eram în situația în care nu mai reușeam să facem așa ceva. Cum se elibera patul, imediat venea alt pacient. Cât să apucăm să schimbăm așternutul și să ștergem puțin mobilierul în jur și imediat puneam alt pacient”, a explicat medicul.
El spune că este momentul să profităm de acest moment de respiro ca să începem să regândim strategia națională. „Este clar că încărcarea numai a anumitor spitale cu pacienți COVID nu mai poate să funcționeze. Aceste spitale și-au atins capacitatea maximă de a putea primi pacienți. Este cazul să se implice tot sistemul sanitar în această pandemie COVID. Nu poți însărcina doar un mic segment să rezolve această problemă, pentru că acest segment va fi copleșit și rezultatul final va fi un eșec din care va suferi tot întreaga comunitate”, avertizează Cătălin Apostolescu.