Dirijorul Camil Marinescu a murit răpus de COVID, după trei săptămâni de luptă cu virusul ucigaș

27 iulie 2020 16:00   Național
Ultima actualizare:

Dirijorul Camil Marinescu a murit luni, la vârsta de 55 de ani, după ce a fost diagnosticat cu COVID-19. Dirijor al Filarmonicii „George Enescu” în perioada 2012-2019 el s-a stins din viață după o luptă de trei săptămâni cu virusul ucigaș.

Fratele dirijorului, Ciprian Marinescu, a anunţat, pe pagina de Facebook, decesul acestuia. ''Din păcate, după o luptă de trei săptămâni cu virusul COVID-19, iubitul meu frate ne-a părăsit astăzi, la ora 6 a.m. (...) Dumnezeu să-l odihnească în pace!'', a transmis acesta.

Filarmonica "George Enescu" şi-a exprimat regretul pentru decesul dirijorului. "Filarmonica 'George Enescu' îşi exprimă regretul faţă de dispariţia talentatului dirijor Camil Marinescu (1964 - 2020), colaborator remarcabil al instituţiei noastre. (...) Dumnezeu să-l odihnească!", a arătat instituţia, pe Facebook.

Camil Marinescu a fost dirijor principal al Filarmonicii "George Enescu" în perioada 2012 - 2019. A studiat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa de fagot.

Profesor de muzică la Universitatea din București

La dirijat a fost discipol al maeştrilor Constantin Bugeanu, Cristian Mandeal, Mihai Brediceanu şi Pierre Dervaux. A predat fagotul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi, timp de 10 ani, a deţinut postul de dirijor rezident la Opera Naţională din Bucureşti. Din 2003, pentru trei stagiuni, a fost dirijor permanent invitat al Berliner Sinfonie Orchester, Germania. Începând cu 2002, Camil Marinescu a fost rezident în Japonia, activitatea sa internaţională bucurându-se de succes în numeroase turnee în SUA, Canada, Franţa, Austria, Spania, Italia, Mexic, Elveţia, Rusia, Australia, China, Marea Britanie, Israel.

A dirijat orchestre din SUA, Canada, Germania și Japonia

Dirijând atât repertoriul de teatru liric, cât şi repertoriul simfonic, Camil Marinescu a fost invitat să conducă Minneapolis Opera House din Minnesota (SUA), orchestra OSM din Montreal, Westdeutscher Rundfunk - Koln, Komische Oper din Berlin, Mitteldeutscher Rundfunk din Leipzig. Cu unele dintre aceste ansambluri a realizat înregistrări de referinţă: opere simfonice complete de George Enescu, lucrări de Janacek, Stravinski, Bruckner, Mozart, Schubert, Beethoven, Debussy, Richard Strauss şi Ravel. În Japonia a fost prezent pe scene din Tokio, Kyoto şi Osaka. Cu o mare diversitate în abordarea repertoriului - de la Gesualdo da Venosa la opere de Puccini şi Richard Strauss, la muzică simfonică contemporană şi muzică de film şi de jazz - dirijorul include în concertele sale muzica românească, contribuind la cunoaşterea muzicii noastre pretutindeni în lume.

Dirijorul Camil Marinescu a ținut cursuri la universități din Japonia și Europa

Camil Marinescu, care a fost răpus de coronavirus și a decedat în cursul zilei de luni, 27 iulie, a desfăşurat şi o activitate pedagogică susţinută, ce include cursuri de dirijat la Universitatea din Osaka şi cursuri de estetică şi filosofie a culturii la Universitatea din Kyoto, potrivit Digi24. De asemenea, a conferenţiat pe teme de analiză muzicală şi interpretare la universităţi din Franţa, Spania, Portugalia, Germania şi SUA.

Dirijorul Camil Marinescu a pierdut lupta cu viața. Mesajul emoționant transmis medicilor de la Victor Babeș

Dirijorul Camil Marinescu a murit răpus de coronavirus, după o lungă perioadă de luptă cu boala. Ultima postare pe pagina personală de Facebook a fost făcută de pe patul de spital și este cel mai emoționant gest pe care un pacient muribund putea să-l facă pentru medicii care l-au îngrijit. Este vorba despre o dedicație muzicală, un omagiu adus „îngerilor de la Spitalul Victor Babeș”, așa cum dirijorul s-a și exprimat în postare. Piesa se numește Paradisum și o poți asculta aici.

Mai multe