DNA cere avizul lui Klaus Iohannis pentru punerea sub urmărire penală a lui Călin Popescu Tăriceanu
DNA cere avizul președintelui Klaus Iohannis pentru punerea sub urmărire penală a lui Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de săvârşirea unor infracţiuni de luare de mită. Este vorba despre o sumă în valoare de 800.000 de dolari pe care ar fi încasat-o de la o companie austriacă.
Procurorii DNA cer încuviințarea președintelui Klaus Iohannis pentru punerea sub urmărire penală a lui Călin Popescu Tăriceanu. Acesta este acuzat de luare de mită, potrivit news.ro.
Când era ministru, Tăriceanu „ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanţii unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 de dolari, constând în plata unor servicii de consultanţă. În schimb, acesta şi-ar fi exercitat atribuţiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei”, arată un comunicat de presă al instituţiei.
Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de procurorii DNA de luare de mită
Călin Popescu Tăriceanu era acuzat că a primit, în perioada în care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de la o firmă austriacă pentru a interveni pentru încheierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie. Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10 la sută din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.
Klaus Iohannis spune că PSD și ALDE sunt o rușine pentru țara lor
Preşedintele Klaus Iohannis afirma, în urma votului din Senat de respingere a ridicării imunităţii lui Călin Popescu Tăriceanu, că PSD şi ALDE continuă să obstrucţioneze justiţia, se descalifică în faţa propriilor cetăţeni şi dovedesc că nu sunt altceva decât o ruşine pentru ţara lor. „PSD şi ALDE continuă să obstrucţioneze justiţia, făcând scut în jurul lui Călin Popescu-Tăriceanu pentru a-l scăpa de urmărirea penală”, a declarat Iohannis. El consideră că votul dat în Senat prin care se respinge ridicarea imunității lui Tăriceanu reprezintă un act de crasă sfidare a românilor care şi-au exprimat opţiunea clară la referendumul din 26 mai. „La doar câteva zile după ce românii au sancţionat explicit şi dur politica PSD-ALDE de a pune instituţiile statului în slujba protejării politicienilor cu probleme penale, senatorii majorităţii se dezic de mandatul primit de la cetăţeni. Cetăţenii români nu mai tolerează acest comportament ilegitim, iar cei responsabili vor fi aspru sancţionaţi la urne”, a mai precizat şeful statului.
Călin Popescu Tăriceanu: „Un dosar făcut pe considerente politice”
Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, după ce procurorii au solicitat preşedintelui Iohannis să încuviinţeze cererea de urmărire penală în cazul său, că este genul de dosar făcut de către DNA pe considerente politice. Fostul preşedinte al Senatului a adăugat că erau mai multe „acuzaţii care nu erau deloc evidente şi clare şi anume eu eram acuzat de luare de mită, dar în dosarul de la procuratură se spunea că de fapt banii nu au ajuns la mine. Ştiu că acest dosar a fost deschis cu mult timp în urmă. Era o serie de acuzaţii care nu erau deloc evidente şi clare şi anume eu eram acuzat de luare de mită, dar în dosarul de la procuratură se spunea că de fapt banii nu au ajuns la mine. Banii ar fi fost luaţi de altcineva cu care eu nu am avut nicio legătură. Genul de dosar făcut de DNA pe considerente politice, deci un dosar care avea 17.000 de pagini trimis la Parlament în care nu am găsit nimic care să fie acuzator la adresa mea, E o însăilare de presupuneri şi de aberaţii juridice care încercau să mă pună într-o lumină nefavorabilă”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu luni la Antena 3.