DNA cere urmărirea penală a lui Gabriel Oprea
DNA cere aviz pentru urmărirea penală a fostului ministru Gabriel Oprea, în prezent senator. Acesta este acuzat pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu.
UPDATE: Liderul UNPR, Gabriel Oprea, a ieşit la rampă după ce DNA a cerut aviz pentru urmărirea penală, sub acuzaţia de abuz în serviciu, declarându-se nevinovat. “Am respectat legile României în toată activitatea mea si le respect în continuare. Mă consider nevinovat, iar acest lucru se va confirma mai devreme sau mai târziu. Chiar dacă astăzi eu sunt cel vizat de demersurile DNA, voi sprijini în continuare instituţiile statului român”, a declarat Oprea în cadrul unei conferinţe de presă la sediul UNPR.
Oprea este acuzat de procurori că a folosit "resursele umane și materiale ale MAI pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere".
Totodată, fostul ministru este acuzat că a încheiat un protocol în baza căruia procurorul general Tiberiu Niţu a beneficiat "în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere".
Solicitarea DNA referitoare la efectuarea urmăririi penale față de Oprea Gabriel, senator, are la bază următoarele:
În perioada ianuarie 2014 – noiembrie 2015, Oprea Gabriel a deținut funcția de ministru al Afacerilor Interne (iar începând cu martie 2014 și pe cea de viceprim-ministru pentru securitate națională). În toată această perioadă, demnitarul a beneficiat de însoțire permanentă cu echipaje ale poliției rutiere, cu încălcarea condițiilor prevăzute de Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006 (ce prevede că beneficiază de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere președintele României, președinții celor două camere ale Parlamentului și prim-ministrul).
În cazul miniștrilor, același act normativ prevede că aceștia pot beneficia de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere doar în situații deosebite, care impun deplasarea în regim de urgență (condiții care trebuie îndeplinite simultan).
Din probele administrate în cauză a rezultat că, în perioada menționată, ministrul Oprea Gabriel a fost însoțit în cvasitotalitatea deplasărilor, într-un regim rezervat de lege exclusiv președintelui României, președinților celor două camere ale Parlamentului și prim-ministrului.
Din probele administrate rezultă că ministrul Oprea Gabriel realiza în medie aproximativ 5 deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoțit de echipaje ale poliției rutiere. Numărul total al acestor misiuni este de aproximativ 3 ori mai mare decât cele realizate în aceeași perioadă pentru însoțirea președintelui României și de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptățiți la însoțire permanentă conform prevederilor legale.
Prin aceste fapte a fost produsă o vătămare a intereselor legitime ale Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.
Utilizarea nelegală a autovehiculelor a produs și un prejudiciu material Direcției generale de poliție a municipiului București, constând în contravaloarea combustibilului utilizat pe parcursul misiunilor de însoțire și a uzurii corespunzătoare.