«Doar dacă rămâi fără venituri, vei mai putea da casa în plată»

25 octombrie 2016 20:12   Național
Ultima actualizare:

Bancherii au avut câştig de cauză la Curtea Constituţională (CCR).

Aceştia au formulat 33 de sesizări legate de neconstituţionalitatea legii privind darea în plată, iar două dintre ele au trecut. Judecătorii au admis excepţia legată de sintagma „devalorizarea bunurilor imobile”, dar şi cea referitoare la “existenţa impreviziunii”.

”Debitorii vor fi nevoiţi să facă dovada veniturilor prin care să demonstreze că nu mai au suficienţi bani ca să mai poată achita creditul. Nu vor mai exista cazuri în care omul renunţă la casă doar pentru că aşa doreşte. Documentele vor fi depuse la instanţă, iar verificarea condiţiilor va fi transferată în sarcina judecătorilor şi va fi la latitudinea lor dacă acceptă sau nu darea în plată. Ideea a fost ca legea, care este extrem de simplă, să devină una complexă. Creditorul va trebui să plătească avocaţi, să aştepte ca dosarul să se judece, astfel că perioada se va prelungi”, ne-a precizat avocatul Adrian Cuculis.

Potrivit acestuia, doar creditele contractate după introducerea noului Cod Civil, adică după 2010, vor fi supuse noii măsuri. Valer Dorneanu, preşedintele CCR, a atras atenţia că contractele încheiate între 2007 şi 2009, pe vechiul Cod Civil, „nu fac obiectul sesizării”. Celelalte sesizări făcute de bănci, în special cea legată de retroactivitate, vor fi discutate de CCR în perioada următoare. În aceste condiţii, legea dării în plată trebuie să fie modificată în Parlament în următoarele 45 de zile. Şi Guvernul a apelat la judecătorii supremi şi cer ca legea conversiei francului elveţian să fie declarată neconstituţională.

Mai multe