Doctore, care a fost partea matale din contractele astea?

7 septembrie 2015 23:35   Național
Ultima actualizare:

A ajuns la „zdup” pentru o sumă de 25.000 de euro primită cu titlu de mită. Acum, Sorin Oprescu e suspectat că de-a lungul anilor s-a înfruptat, ca un urs în stupul albinelor, din banii bucureştenilor. Toate proiectele finanţate de Municipalitate în ultimii trei ani, în valoare de peste 300 de milioane de euro, sunt în vizorul procurorilor. DNA vrea să afle dacă edilul general a cerut comision pentru fiecare în parte.

Al doilea mandat de primar al lui Sorin Oprescu stă sub zodia suspiciunii. Edilul general a fost arestat pentru o şpagă de 25.000 de euro, dar procurorii au motive să creadă că mecanismul pe care acesta l-a creat la Primăria Capitalei i-a permis să obţină sume de bani mult mai mari. Din datele puse la dispoziţie de DNA reiese că primarul general, în nume propriu sau prin interpuşi, solicita un procent de 10% din profitul firmelor care primeau contracte finanţate cu bani publici.

În acest caz, Oprescu şi-a încasat „tainul” de pe urma unor contracte de lucrări ce vizau introducerea reţelelor de apă-canal în cimitirele bucureştene şi asfaltarea aleilor din cadrul Centrului cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia. Însă, în ultimii trei ani, Municipalitatea a plătit peste 300 de milioane de euro unor firme abonate la contracte cu finanţare publică şi se bănuieşte că edilul general avea bacşişul lui la aprobarea fiecărui proiect.

Banii alocaţi de primărie au ajuns în conturile unor oameni de afaceri certaţi cu legea, la firme de renume internaţional ori la companii apropiate VIP-urilor politicii româneşti. Multe dintre aceste proiecte au stârnit controverse şi suspiciuni în legătură cu modul în care au fost atribuite şi în ceea ce priveşte costurile exagerate.

Bani cu nemiluita în vechiul sediu

Firma de construcţii Rotary a fost beneficiara bunăvoinţei primarului Sorin Oprescu. În conturile acestei societăţi, edilul general a pompat aproape 30 de milioane de euro pentru lucrări de consolidare şi restaurare a sediului din Bd. Regina Elisabeta, între 2013 şi 2014. Peste 4 milioane de euro au fost alocate fără licitaţie, pe motiv că „din motive tehnice, serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant”.

Lucrările au început în urmă cu cinci ani şi nu sunt gata nici acum. În tot acest timp, Municipalitatea a stat cu chirie într-o clădire de sticlă de 14 etaje. Prin mărinimia primarului Oprescu, firma care deţine imobilul a încasat peste 15 milioane de euro pentru chirie. Deşi, în 2011, i s-a oferit şansa să cumpere această clădire cu 11 milioane de euro, Oprescu a preferat să plătească „tribut” din bani publici.

Contract cu dedicaţie pentru un bulevard de milioane

În 2012, la câteva luni de la câştigarea celui de-al doilea mandat, primăria lui Oprescu încredinţează fără licitaţie un contract de 12 milioane de euro firmelor Euroconstruct şi Tehnologica Radion pentru realizarea reţelei de canalizare aferente noului bulevard Uranus. Cele două societăţi, abonate la contracte în mandatul lui Adriean Videanu, au găsit un partener de încredere şi în Sorin Oprescu.

Colaborare „fructuoasă” cu aceste societăţi i-au adus numai belele fostului director de la Infrastructură din primărie, Mădălin Dumitru, arestat pentru că a primit mită de la acestea pentru a le proteja de controale şi pentru decontarea la timp a lucrărilor efectuate.

Arestarea lui Dumitru a ridicat un semn de întrebare vizavi de modul în care a putut un director din primăria lui Oprescu să stoarcă bani de la firmele aflate sub contract cu Municipalitatea fără ştirea şefului său.

15 milioane € pentru gunoiul lui Vanghelie

Alte contracte suspecte sunt cele încheiate de Municipalitate cu firma de salubritate Romprest, pentru deszăpezirea, colectarea gunoiului menajer şi salubrizarea străzilor din sectorul 5. Motivând că nu are bani pentru aceste servicii, primarul suspendat al acestui sector, Marian Vanghelie, a pasat răspunderea în curtea edilului general.

Sorin Oprescu a propus şi a primit girul consilierior generali ca Municipalitatea să gestioneze serviciile de curăţenie, deszăpezire şi colectare a gunoiului în toate sectoarele, motiv pentru care a încredinţat trei contracte de servicii societăţii lui Florian Walter, fără nici un fel de licitaţie. Peste 15 milioane de euro s-au scurs în conturile patronului, cercetat într-un dosar de fraudă privind transferul unor jucători de la U. Cluj la Petrolul Ploieşti.

Afaceri urât mirositoare cu WC-uri

17,35 de milioane de euro s-au scurs din bugetul oraşului, începând cu octombrie 2012, în urma unui acord-cadru semnat cu firma ComexRom pentru închirierea şi întreţinerea unor toalete publice inteligente. La licitaţie s-a prezentat doar această firmă, care a furnizat aceleaşi servicii şi în timpul mandatului lui Adriean Videanu. Societatea, condusă de Andrei Popovici, a fost apropiată de PDL, sponsorizând acest partid cu sute de mii de lei.Bani grei ar fi putut ajunge în buzunarele edilului general şi din contractele atribuite pentru serviciile de cadastru şi intabulare a imobilelor din patrimoniul Municipalităţii.

Consiliul a votat, în mai 2013, alocarea a 4,2 milioane de euro pentru acest proiect, iar banii au ajuns la un consorţiu format din patru firme, singurul care s-a înscris la licitaţie. Ca un făcut, banii n-au fost suficienţi, motiv pentru care din buget s-au mai dat încă 2,3 milioane de euro în urma unor acte adiţionale la contract. O analiză realizată de Hotnews şi Freedom House arată că, în cel de-al doilea mandat al lui Oprescu, Municipalitatea a acordat 120 de contracte de lucrări, finanţate în mare parte din bani publici. Valoarea tuturor depăşeşte 300 de milioane de euro.

Unul dintre ei va conduce Capitala

Sorin Oprescu va fi suspendat din funcţie de prefectul Capitalei, ca urmare a arestării sale preventive, în termen de 48 de ore de la înştiinţarea oficală a Tribunalului Bucureşti privind decizia arestării. Ieri, până la închiderea ediţiei, Prefectura Bucureşti nu primise comunicarea, motiv pentru care măsura se amână.

Prefectul oraşului, Paul Petrovan, are obligaţia de a-l anunţa şi pe primar în legătură cu decizia suspendării. Pasul următor este convocarea unei şedinţe de îndată la Consiliul General, în urma căreia unul dintre cei doi viceprimari ai Capitalei, Cornel Pieptea (PNL) sau Dan Darabont (PSD), va fi desemnat să preia toate atribuţiile primarului general. „Viceprimarul ales va avea toate atribuţiile şi obligaţiile ce revin primarului general, fapt pentru care, pe întreaga perioadă a exercitării acestei funcţii, el are şi calitatea de ordonator principal de credite şi drept de semnătură pe toate documentele oficiale ale Primăriei”, ne-a spus prefectul Paul Petrovan.

Filmul evenimentelor

Noaptea de sâmbătă spre duminică: Sorin Oprescu primește 25.000 de euro de la două persoane (șeful unei instituții publice și o persoană de încredere a primarului);

Zece minute mai târziu, primarul pleacă de la vila sa din Ciolpani spre locuința unei colaboratoare;

La plecare, este oprit în trafic, iar în mașina sa este găsită suma de 5.000 de euro;

Dus la sediul DNA, Oprescu discută pe hol cu una dintre persoanele care i-a adus banii: ”Nu dăm declarațiii... așteptăm avocatul... ai venit în legătură cu doamna, cu groapa...”;

Primarul este prezent la perchezițiile care au loc la locuința sa, care au durat circa șapte ore. Este scos din locuință în cătușe;

Puțin după miezul nopții de duminică este arestat preventiv pentru 30 de zile.

Oprescu a vrut banii chiar dacă «mituitorul» avea un deces în familie

Procurorii DNA l-au prins sâmbătă noaptea pe Sorin Oprescu cu bani marcaţi, despre care susţin că provin dintr-o mită. De ce sâmbătă noaptea? Explicaţia apare în referatul DNA pentru arestarea preventivă: Sorin Oprescu i-a cerut sâmbătă dimineaţa presupusului mituitor să-i aducă mita în aceeaşi zi, la el acasă, deşi omul său de încredere îi spusese că tocmai i-a murit bunicul.

“În dimineaţa zilei de 05.09.2015, inculpatul OPRESCU SORIN MIRCEA s-a întâlnit cu (.....) şi, deşi a aflat că bunicul acestuia tocmai decedase, a stabilit ca (.....) să-i remită suma de bani în aceeaşi zi, la o întâlnire ce urma să aibă loc în jurul orei 19.00 - 19.30 la imobilul aparţinând Primarului. („Vai de capul...! Ne vedem mai pe seară atunci, acolo?”, „Mă gândesc că un 7, ca să nu ...[neinteligibil]... mai ales...[neinteligibil]... 7 e bine?”).”, se arată în referatul DNA. Un alt amănunt interesant: după ce a primit cei 25.000 de euro, primarul Oprescu, manierat cum îl ştim, a spus doar atât: “Da, da, da! Mulţam!”

Regele Mihai i-a retras distincţia acordată

Regele Mihai a decis retragerea calităţii de membru al Ordinului Coroana României, în grad de Ofiţer, primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat, ieri, Casa Regală. „Astăzi, 7 septembrie 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a decis retragerea calităţii de membru al Ordinului Coroana României, în grad de Ofiţer, domnului Sorin Mircea Oprescu. Această decizie a fost luată în conformitate cu prevederile Statutului Ordinului Dinastic Coroana României din 30 decembrie 2011. Domnul Sorin Mircea Oprescu a fost informat printr-o scrisoare despre retragerea acestui Ordin”, se arată în comunicatul de presă.

Avocatul primarului: «Nu este un om învins»

Avocatul primarului general, Alexandru Chiciu, l-a vizitat luni (8 septembrie) pe clientul său în arest. Chiciu le-a spus jurnaliștilor că Sorin Oprescu „nu este un om învins, ci un om care se află într-o situație dificilă”.

Apărătorul edilului a precizat că primarul general și-a susținut nevinovăția în fața judecătorilor și că în acest moment are nevoie de susținerea familiei pentru a trece mai ușor peste acest șoc emoțional.

Conform unor surse din jurul anchetei, primarului general i s-a făcut rău duminică, după decizia de arestare. Oprescu e diabetic și dependent de insulină, iar medicii i-au administrat doză dublă pentru a-și reveni. Avocatul a precizat că primarul nu dorește să invoce probleme medicale în această perioadă.

Aparatul de bruiat telefoanele, «jucăria» penalilor

În referatul de arestare, emis de DNA, se menţionează că Sorin Oprescu îşi amplasase în curtea casei un aparat care avea menirea să bruieze semnalul telefoanelor mobile. Conform procurorilor, dispozitivul, găsit în foişorul din curte, făcea imposibilă interceptarea convorbirilor. În referat se menţionează că cei implicaţi în acest dosar erau obligaţi să-şi lase telefoanele mobile în apropierea acestui aparat pentru ca informaţii preţioase să nu răzbată dincolo de poarta casei.

Dispozitivul, lung de 100 de centimetri şi lat de 75 de centimetri, generează un zgomot „parazit”, similar cu cel produs de mai multe voci suprapuse. În comerţ, un astfel de aparat se vinde cu preţuri cuprinse între 1.200 şi 4.500 de lei şi e tot mai utilizat de politicienii şi afaceriştii români care au probleme cu legea.

Mai multe