DOCUMENT. Guvernul aprobă vineri proiectul bugetului de stat pentru 2021
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte vineri, la Palatul Cotroceni, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis. După şedinţa CSAT, care are loc la ora 13.00, se va reuni și Executivul, pentru a aproba proiectele de lege ale bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2021.
Proiectul de lege privind bugetul de stat pe acest an poate fi accesat AICI.
Proiectul de lege privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2021 poate fi accesat AICI.
Executivul va aproba şi un proiect de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2021.
Premierul Florin Cîţu a declarat, joi, că ţinta de deficit bugetar rămâne la 7,16%, precizând că, faţă de varianta publicată a proiectului, s-ar putea să fie unele modificări în ceea ce priveşte alocările, fiind prevăzute mai multe credite de angajament. "Deficitul bugetar rămâne aşa cum am stabilit, sunt modificări poate în interior, alocări diferite, mai multe credite de angajament. Nu vorbim de credite bugetare mai multe. S-ar putea ca la Ministerul Dezvoltării să fie o sumă mai mare alocată la CNI şi la PNDL, dar în rest e vorba de credite de angajament, în special sume care sunt alocate prin credite de angajament, pentru a permite să se facă anul acesta contracte. Şi atunci, bineînţeles, vor fi plătite anul viitor. Dar deficitul bugetar rămâne la 7,16%, cu aceiaşi parametri de cheltuieli şi venituri", a explicat Cîţu, potrivit Hotnews.ro.
Guvernul a adoptat OUG care îngheaţă punctul de pensie şi elimină gratuitatea transportului pentru studenţi
„Bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 174.128,3 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 326.381,4 milioane lei credite de angajament şi în sumă de 261.478,0 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 87.349,7 milioane lei”, conform proiectului de lege privind bugetul de stat pe acest an.
Guvernul a adoptat joi o ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Ulterior şedinţei de la Palatul Victoria, premierul Florin Cîţu a spus că adoptarea acestei OUG era necesară pentru a putea fi aprobat bugetul de stat pe 2021. Proiect de ordonanţă de urgenţă adoptat de către Executiv prevede că, începând cu anul 2022 valoarea punctului de pensie este majorată cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.
De asemenea, „studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic”.
Proiectul de OUG completează şi ordonanţa de urgenţă a Guvernului 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii: „Unităţile sanitare din cadrul ministerelor şi instituţiilor cu reţele sanitare proprii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională pot organiza centre de vaccinare împotriva COVID-19 care funcţionează în interiorul acestora sau în unităţi militare, în condiţiile prevăzute în Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1031/2020, cu modificările şi completările ulterioare. Finanţarea centrelor organizate suplimentar peste numărul aprobat prin Strategia de vaccinare împotriva COVID – 19 în România, se asigură de la bugetul de stat prin bugetele ministerelor şi instituţiilor cu reţele sanitare proprii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională”.
De asemenea, pentru personalul ministerelor şi instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională trimis în misiune permanentă în străinătate, cheltuielile privind testarea şi, după caz, vaccinarea acestuia pe teritoriul statului unde execută misiunea se suportă din bugetele instituţiilor trimiţătoare.
Citește și: