Document secret: „Dragnea și-a făcut rețea infracțională!” Teleorman, ce sărăcie!

7 iulie 2017 9:33   Național
Ultima actualizare:

Jurnaliștii de la RiseProject au publicat un document clasificat care ar aparține Direcției Generale de Protecție Internă și care demonstrează legătura lui Liviu Dragnea cu firma Tel Drum.

Este pentru prima oară când un document secret al unei instituţii ce aparține statului român îl prezintă pe Dragnea că fiind principalul acţionar al Tel Drum. Reprezentanţii DGPI susţin însă că „presupusul document” publicat de instituţia de presă nu ar aparţine serviciului.

Documentul demonstrează cum a căpușat județul Teleorman firma în spatele căreia ar fi Liviu Dragnea

În raportul atribuit „Doi şi-un Sfert”, ofiţerii DGPI ar arăta că, iniţial, Tel Drum a fost preluată fraudulos de Liviu Dragnea de la stat, scrie RISE Project. Apoi, timp de peste un deceniu, acesta şi-a atribuit majoritatea contractelor publice de asfaltare şi deszăpezire prin intermediul unor licitaţii trucate.

La vedere, însă, de corporaţia Tel Drum se ocupă prieteni ai lui Dragnea din tinereţe, mai arată RISE Project. Este vorba despre omul de afaceri Marian Fişcuci, fostul deputat Adrian Simionescu, cumnatul lui Dragnea, Florinel Marinaş, fostul preşedinte al Companiei Naţionale de Drumuri Cristian Duică, directorul general al Tel Drum Petre Pitiş. Ofiţerii serviciului secret din Ministerul de Interne ar mai fi descoperit că Tel Drum ar fi finanţat ilegal campaniile electorale în care s-a implicat Liviu Dragnea. E vizată perioada 2008 – 2009, când au avut loc alegeri locale, legislative, prezidenţiale.

Afirmațiile din document sunt devastatoare pentru Liviu Dragnea: 

  • liderul PSD este deținătorul majoritar al acțiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA, societate comercială care, în perioada 2000 - 2010, a obținut prin licitații trucate majoritatea fondurilor guvernamentale existente la nivelul Consiliului Județean Teleorman
  • însăși cumpărarea SC Tel Drum SA de către Dragnea s-a făcut prin mijloace frauduloase

Documentul vorbește despre un grup cu o activitate infracțională și acuză că Liviu Dragnea a făcut parte din această societate după ce în anul 2000 a fost ales președinte al Consiliului Județean Teleorman. 

Printr-o schemă financiară și cu largul concurs al membrilor Consiliului Județean Teleorman, compania care era a statului a ajuns în proprietatea lui Marian Fiscuci, care a plătit pentru ea 8 miliarde de lei deși, în realitate, ar fi valorat 20 de miliarde de lei!

Această companie a primit din partea Consiliului Județean condus de Liviu Dragnea numeroase contracte de infrastructură - asfaltări, întreținere, diverse lucrări de reabilitare și consolidare. Numai în anul 2006, Tel Drum a câștigat de pe urma acestor contracte 17.183.149 de lei! Suma crește fabulos în anul 2007, valoarea contractelor ajungând la 73,921,975 de lei!

Interesant este că, deși Tel Drum a achiziționat un utilaj special pentru asfaltare, acesta nu a fost niciodată folosit, folosind, în realitate, o tehnologie mult mai ieftină: pur și simplu se turna bitum și atât iar grosimea lui era mai mică decât cea prevăzută în contracte. 

DGPI: Respingem ferm alegaţiile potrivit cărora presupusul document secret ar aparţine unităţii

Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) susţine, într-un comunicat de presă transmis joi seară, că „presupusul document secret” publicat de Rise Project nu îi aparţine şi „respinge categoric orice încercare de a implica unitatea în dispute de natură politică"."Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) respinge ferm alegaţiile potrivit cărora presupusul document secret ar aparţine unităţii şi, ca structură responsabilă în materia asigurării coordonării şi controlului activităţilor pentru protecţia informaţiilor clasificate la nivelul structurilor MAI, subliniază că, potrivit prevederilor legale în vigoare, acest tip de documente se gestionează de către emitenţi. În acest context, DGPI respinge categoric orice încercare de a implica unitatea în dispute de natură politică şi îşi reafirmă determinarea de a rămâne un serviciu echidistant, profesionist şi dedicat îndeplinirii misiunilor încredinţate prin lege", arată Direcţia Generală de Protecţie Internă, referitor la ancheta publicată de Rise Project.

Scandal cu DGPI în Parlament 

DGPI, adică departamentul de informații al Ministerului de Interne, cunoscut “Doi și-un sfert”, a stârnit un veritabil scandal în Parlament. Conform legislației actuale, șeful instituției este numit de Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT), însă PSD, printr-un amendament depus la o OUG emisă de guvernul Cioloș, vrea să mute DGPI în subordinea Ministerului de Interne, condus în prezent de Carmen Dan, una dintre protejatele lui Liviu Dragnea. 

Județul Teleorman, polul sărăciei din România

Conform Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Teleormanul are cei mai mulţi şomeri din ţară, având o rată de 11 la sută, mai mult decât dublă faţă de rata de la nivel naţional care este de circa 5 la sută. Aproximativ 19.000 dintre teleormăneni figurează în evidenţele ANOFM, iar 80 la sută sunt şomeri doar cu numele, întrucât nu mai beneficiază de indemnizaţie.

Cele mai recente date statistice ale Ministerului Muncii, de la jumătatea acestui an, arată că tot în Teleorman se găsesc cei mai mulţi asistaţi social.La o populaţie de circa 380.000 de locuitori,11.175 de teleormăneni trăiesc din mila statutului. Procentual, judeţul are o rată a asistaţilor social de 2,9 la sută, dublă faţă de cea de la nivel naţional (1,1 la sută). Cea mai mare pondere în rândul categoriilor sociale din Teleorman o reprezintă pensionari. Potrivit statisticilor aproximativ 100.000 de teleormăneni sunt pensionari. 

Mai multe