Doi militari români au fost răniţi în Afganistan, după ce s-au răsturnat cu blindatul în Baza Aeriană Kandahar

6 mai 2019 12:33   Național
Ultima actualizare:

Militarii români au fost din nou răniți pe frontul din Afganistan. Doi soldați din Batalionul 300 Protecţia Forţei "Sfântul Andrei" din Galați, au fost răniţi, luni, în timp ce patrulau cu un vehicul blindat în Baza Aeriană Kandahar. Starea lor este stabilă, unul dintre ei fiind deja externat

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale (MApN), accidentul s-a petrecut în jurul orei 2.35, ora României, în timp ce soldații efectuau paza obiectivului, patrulând cu un vehicul blindat în Baza Aeriană Kandahar. Din motive încă necunoscute, mașina de luptă în care se aflau cei doi militari s-a răsturnat fără a fi atacat. Unitatea este prezentă în Afganistan din ianuarie și asigură securitatea aeroportului din Kandahar și instruirea unităților armatei afgane.

”Pe timpul executării misiunii, maşina de luptă de tip MRAP în care se aflau militarii s-a răsturnat. Cauzele evenimentului sunt în curs de cercetare de către o comisie constituită la nivelul unităţii. Celor doi militari, caporalul clasa a III-a Laurenţiu Bogatu şi fruntaşul Ionuţ Burlacu, li s-a acordat primul ajutor şi au fost evacuaţi la Spitalul Militar ROL III din Baza Aeriană Kandahar. Starea lor de sănătate este stabilă, caporalul Bogatu fiind deja externat şi s-a întors în campul românesc, unde rămâne sub supravegherea echipei medicale a detaşamentului”, a transmis Ministerul Apărării. Potrivit unor surse de la sediul unității din Galați, fruntașul Ionuț Burlacu va rămâne pe termen nelimitat în spital pentru că are mai multe fracturi.

Potrivit primelor cercetări două sunt cauzele accidentului: fie o defecțiune tehnică, fie o eroare de pilotaj.

Este al doilea incident în care sunt implicați în Afganistan militari din această unitate. În urmă cu o lună, patru soldați au fost răniţi în misiune, după ce vehicului blindat în care se aflau a fost atacat de insurgenţi. Doi dintre ei au fost diagnosticați cu fracturi în zona membrelor inferioare, al treilea traumatism cranian închis și cel de al patrulea cu fractură toracală.

Mai multe