Doi răniți după un nou cutremur în Gorj. Specialiștii, surprinși de seismele din zonă
Uimire în rândul specialiștilor români după seria de cutremure din Gorj, care a culminat marți cu un seism de 5,7 grade. Experții apreciază ca fiind o surpriză activarea faliei din zonă, unde cel mai puternic cutremur a fost înregistrat în 1943 și a avut doar 5 grade. De data aceasta seismul a rănit două persoane și a produs avarii la zeci de clădiri în Gorj, Dolj și Mehedinți.
Un cutremur de 5,7 grade s-a produs, marţi, în judeţul Gorj, fiind resimţit în Bucureşti şi în mai multe judeţe ale ţării. Institutul Național de Fizica Pământului a anunțat că seismul a avut două replici cu magnitudinea de peste 3.
„În ziua de 14.02.2023, 15:16:53 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.7, la adâncimea de 40 km. Cutremurul s-a produs la 102 km NV de Craiova, 120 km SV de Sibiu, 146 km V de Pitesti, 161 km SE de Timisoara, 183 km SE de Arad, 195 km S de Cluj-Napoca, 204 km E de Belgrade, 208 km E de Zemun, 212 km NE de Nis, 212km V de Brasov”, a transmis ulterior INFP într-un comunicat preluat de news.ro
Ce spune Raed Arafat despre pagubele produse de cutremur
Secretarul de stat din MAI Raed Arafat a anunțat că seismul a produs pagube importante în Gorj și a dus la rănirea a două persoane. Cele mai afectate localități sunt: Târgu Jiu, Arcan și Bumbești-Jiu. În aceste zone mai multe imobile au suferit avarii, s-au desprins elemente de construcţie și s-au fisurat zidurile unor clădiri.
La camera de gardă a spitalului județean Gorj şi la Compartimentul de Primiri Urgenţe din localitatea Novaci s-au prezentat cinci persoane care au suferit atacuri de panică şi două care au fost uşor rănite de elemente de construcţie desprinse.
Demnitarul a explicat că victimele au traumatisme cranio-cerebrale minore, iar una dintre ele, salariat la Primăria din Târgu Jiu are şi un traumatism dorso-lombar minor.
Cutremurul a făcut pagube în Dolj și Mehedinți
În judeţul Dolj, al doilea afectat de seismul de marţi după amiază, la sediul Poliţiei de Frontieră din Calafat după cutremur au fost descoperite elemente de construcţie în pericol să cadă de pe acoperiş.
În judeţul Mehedinţi, în Baia de Aramă, sunt elemente de construcţie în pericol să cadă de pe o clădire, iar la Drobeta Turnu Severin în pereţii unei case sociale a Primăriei au apărut fisuri. Din acel imobil s-au evacuat 22 de persoane. La alte trei imobile au apărut fisuri, în Drobeta Turnu Severin
Ce spun specialiștii despre cutremurele din Gorj
„E o zonă în care nu s-au produs cutremure decât foarte rar, iar dacă se produceau, erau magnitudini mici, au fost magnitudini de trei grade, două grade, un grad. Pentru noi, e o surpriză că zona respectivă s-a activat.
Ea a mai produs cutremure în trecut, avem exemplu din anul 1943 când s-a produs un cutremur de cinci grade, de asemenea, anii 1963-1964 cutremur de 4şi 4,5 iar mai în spate, încolo, au fost cutremure în 1910 şi încă 50 de ani în urmă 1850, 1860 şi tot de magnitudini de sub patru”, a declarat Constantin Ionescu.
Primăria Târgu Jiu se mută pe stadion
Edilul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu a anunțat marți că în urma distrugerilor provocate de seismul de 5, 7 grade, activitatea angajaţilor primăriei oraşului va fi relocată în spaţiile stadionului din oraş. Romanescu a declarat că membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă au decis acest lucru
Angajaţii Primăriei îşi vor desfăşura activitatea „în încăperile din incinta stadionului municipal, care prezintă garanţii pentru un seism de până la 8,4”. Întrebat câte clădiri cu risc seismic există în Târgu Jiu, edilul a explicat că nu există clădiri publice clasificate astfel.
Conform lui Romanescu, de pe clădirea primăriei au căzut coşuri de evacuare, dar în interiorul clădirii „nu au apărut niciun fel de probleme”, el subliniind că urmează o verificare în privinţa imobilului.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!