Dolarul ne scumpeşte benzina, hainele şi electronicele

10 martie 2015 21:55   Național
Ultima actualizare:

După criza francului elveţian ne loveşte criza dolarului. De o săptămână asistăm neputincioşi la deprecierea leului în raport cu moneda americană, care a ajuns ieri la un nivel istoric de 4,1279 lei. De aici, potopul! Carburanţii se vor scumpi, preţul gazelor importate din Rusia va creşte, electronicele şi maşinile importate din China şi alte state asiatice vor deveni şi ele mai „piperate“.

Dolarul american a ajuns ieri la un nou maxim istoric faţă de leu, la 4,1279 unităţi, în condiţiile în care miercurea trecută moneda americană a depăşit pentru prima dată în istorie pragul de 4 lei la cursul Băncii Naţionale a României (BNR). Primii care simt scumpirea sunt românii cu credite în dolari. Noroc că aceştia sunt foarte puţini, circa 5.000, conform datelor oficiale. Însă ne va afecta pe toţi de câte ori facem plinul la maşină. Combustibilii au început déjà să se scumpească, o dată ca urmare a creşterii cotaţiei ţiţeiului, apoi ca urmare a creşterii cursului leu-dolar. Şi gazele din import se vor scumpi, dar avem norocul că, deocamdată, statul ţine preţul fix şi nu ne afectează direct. Şi nu în ultimul rând, vom simţi de câte ori cumpărăm fructe exotice, cafea, cacao, haine, electronice sau chiar maşini, importate din ţări unde dolarul e “rege”.

Preţurile la pompă, deja mai mari

Preţul carburanţilor este primul care va fi afectat de creşterea dolarului, atât din cauza faptului că petrolul se tranzacţionează în dolari, dar şi din cauza creşterii cotaţiilor ţiţeiului. Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, a afirmat că se va întâlni din nou cu grupurile petroliere din ţara noastră, după ce a constatat că, faţă de acum o lună, carburanţii s-au scumpit.

Gaze ruseşti mai scumpe

Aprecierea dolarului poate duce la creşterea facturilor pentru gazele naturale importate prin intermediarii Gazprom din Rusia, deoarece moneda de referinţă este tot dolarul american. Pe de altă parte, în România, importurile de gaze sunt doar 6-8% din consum, iar preţurile pentru populaţie sunt reglementate de stat. Fondul Monetar Internaţional (FMI) vrea continuarea liberalizării preţului gazelor pentru populaţie, cerând o majorare de 17%, dar Guvernul a refuzat. Autorităţile au propus, însă, o majorare de 10% din luna iulie, care va fi discutată la vizita din aprilie a delegaţiei internaţionale.

Creditele au devenit o povară

Afectaţi direct sunt românii cu credite în dolari. Dacă pentru o rată de 300 de dolari un debitor cu venituri în lei plătea, la începutul anului, 1.131 de lei, acum achită nu mai puţin de 1.221 lei, adică cu 90 de lei mai mult. Faţă de jumătatea anului trecut, diferenţa este şi mai mare. Astfel, cursul din prezent este cu circa 23% mai mare faţă de nivelul de 3,3 lei/dolar, de la jumătatea lui 2014. Asta înseamnă că, pentru aceeaşi rată de 300 de dolari, un îndatorat plătea anul trecut 990 de lei, iar de atunci până acum s-au mai adăugat 230 de lei. În România există circa 5.000 de persoane cu credite în dolari.

Electronicele, plus 18%

Smartphone-urile, tabletele şi cam orice fel de gadget care se produce în China ar trebui să se scumpească în acest an cu 17-18% din cauza evoluţiilor valutare din 2014 şi a anticipărilor pentru acest an, potrivit unei analize a companiei de brokeraj Tradeville, citată de adevarul.ro. La fel şi maşinile şi piesele de schimb care vin din Asia. „O creştere de 15%-20% la dolar este o creştere mare pentru o perioadă atât de scurtă de timp. Undeva, cam peste o lună şi jumătate, se vor simţi diferenţele de preţ ”, precizează Cristian Munteanu, preşedintele Asociaţiei Service-urilor Auto Independente, citat de digi24.ro. Una din trei maşini care circulă pe drumurile României este fabricată în Asia, zonă a globului în care dolarul este valuta de referinţă.

Mai multe