Donează sânge cu zâmbetul pe buze!

29 septembrie 2017 19:10   Național
Ultima actualizare:

Asociația REACT și Fundația Vodafone România vor încheia în primăvara anului viitor programul de modernizare a tuturor centrelor de transfuzie din România

 Schimbarea condițiilor în care se donează sânge în România. Iată ce și-au propus sa facă cele două organizații prin proiectul „O șansă pentru viață”. Și sunt în curs să-și materializeze intenția. Fiindcă în ultimii trei ani, Asociația REACT și Fundația Vodafone România au schimbat, în unele cazuri semnificativ, 18 centre de transfuzii sanguine din diverse colțuri ale țării. Cele 24 de centre rămase vor fi modernizate și ele până în primăvara lui 2018. Astfel, România va beneficia în fiecare capitală de județ de câte un centru modern de transfuzie sanguină.

Totul a început din dorința președintelui Asociației REACT, Anca Ștefan, de a schimba ceva din aspectul centrelor românești de transfuzii. Se întâmpla acum vreo zece ani, pe vremea în care Anca încheia studiile de medicină. De la intenție la faptă a trecut însă ceva vreme, fără a se întâmpla mai nimic. O dată fiindcă nimic nu se face fără efort și, mai ales, fără bani. Ca idee, în cele 18 centre renovate până în 2016, Fundația Vodafone România a investit peste 576.000 de euro. Finanțarea totală alocată tuturor proiectelor din programul „O șansă pentru viață”se ridică la aproximativ 1 milion de euro.

A trebuit să se țină cont în tot acest demers și de reacția celor ce lucrează în domeniu. În 2014, primul „șantier” a fost deschis la Centrul de Transfuzie Sanguină București, cel mai mare din țară. Au urmat cele din Cluj și Iași. În unele locuri s-au schimbat nu doar scaunele pe care se așezau donatorii, ci s-a intervenit inclusiv în „fluxul” zilnic al funcționării centrelor, în circuitul donatorilor. În plus, s-a schimbat și modul de arhivare, care până acum câțiva ani se baza încă pe creion și hârtie, deoarece computerizarea și beneficiile sale au sosit mult mai târziu. Acolo unde situația a impus-o, ne-a asigurat Anca Ștefan, au fost copiate modele din străinătate. Ușor-ușor, efortul a început să dea roade.

Schimbarea în aceste centre a adus cu sine și creșterea numărului de donatori. În procente, cu zece la sută. Azi avem peste 146.000 de donatori fideli, dar marea provocare stă în reducerea vârstei donatorului român, de la peste 50 de ani, cât este în prezent, la sub 30.

Anca Ștefan a ținut să ne reamintească de faptul că sângele uman nu poate fi produs în condiții de laborator. Singurul mod de a întreține viața rămâne transferul de sânge. Practica ne arată că un donator poate salva patru bolnavi care au nevoie de sânge. Iată de ce, la fiecare trei luni, fiecare dintre noi ar trebui să ne gândim foarte serios să trecem pragul unui centru de transfuzie. Mai ales că acum condițiile sunt altele în aceste spații, dat fiind că aproape toate sunt ca și noi!

Articol susținut cu sprijinul Fundației Vodafone România.

Mai multe